Sarıgazi’de 15-16 Haziran eylemi

Sarıgazi’de “50. yılında 15-16 Haziran direnişi yol gösteriyor” şiarıyla eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Haziran 2020
  • 22:03

Sarıgazi’de bir araya gelen BDSP, HDP, Halkevi, Partizan, SMF, AKA-DER “50. yılında 15-16 Haziran direnişi yol gösteriyor!” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Günler öncesinde bir araya gelen kurumlar Sarıgazi ve çevre mahallelerde etkinlik çağrısı yaptı. Sarıgazi ve İMES’te ajitasyonlarla işçi-emekçilere 15-16 Haziran direnişi anlatıldı. Kriz ve salgın koşullarında artan yoksulluk ve sefalete karşı birleşme, örgütlenme ve direniş çağrısı yaptı. 

Saat 19.00’da Demokrasi Caddesi’nde buluşan bileşen işçi sınıfı mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına saygı duruşuna geçti. Ardından basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması “İşçi sınıfı emekçilerin mücadele tarihinde aşılamamış bir direniş olan 15-16 Haziran Direnişi yükselen sınıf hareketinde önemli bir eşiğin adıdır” denilerek başladı. 15-16 Haziran direnişinin gelişme süreci anlatılan metinde işçilerin fabrikalardan şehir merkezlerine tüm zorluklara, baskılara, sendikal bürokrasinin ihanetine rağmen direnişi sürdürdükleri ve kazandıkları vurgulandı.

“Sermayenin ekonomik ve siyasal saldırıları artıyor”

Ardından, dünya genelinde ve Türkiye’de krizin derinleştiği ifade edilen açıklamada, sermaye devletinin ekonomik ve siyasal saldırılarının arttığı belirtildi ve açıklama şöyle devam etti:

“İşçilerin en ufak hak arama mücadelesi, grevleri yasaklanıyor, zor yoluyla bastırılıyor. Sendikalaşmak isteyen işçiler işten atılıyor. Salgını da fırsata çeviren sermaye devleti Kısa Çalışma Ödeneği, ücretsiz izinlerle tüm emekçileri açlık sınırının altında yaşamaya mahkum etti. İşsizlik çığ gibi büyüdü. Fabrikalarda çarklar dönsün diye korumasız, önlemsiz çalışmak zorunda bırakıldık. Onlarca işçi salgın nedeniyle hayatını kaybetti. İntihar eden emekçilerin sayısı her geçen gün artıyor. Emekçilere esnek, güvencesiz çalışma dayatması sürerken kıdem hakkının gasp edilmesi de planlanıyor.

Yine salgın sürecini siyasal gericiliğini pekiştirmek için kullanan iktidar kayyumlarla, vekilliklerin düşürülmesi ile saldırılarına devam ediyor. Aydın, gazeteci, yazar kim varsa susturulmak isteniyor. Tacizciler-tecavüzcüler aklanırken, sömürüsüz bir dünya isteyen ilerici-devrimci-yurtseverler hapse atılıyor.

Tüm bu tablo gösteriyor ki işçi-emekçilerin, ezilen tüm halkların birlikte mücadele etmekten başka bir çaresi yok. Nasıl ki 15-16 Haziran direnişinde emekçiler fabrikalardan şehir merkezlerine mücadeleyi büyüttüler, örgütlülüklerine güvendilerse bizlerde onların açtığı yoldan mücadeleyi büyütmeliyiz. Sınıfın üretimden gelen gücünü örgütlemeli, tüm saldırılara karşı gücümüzü birleştirmeliyiz.” 

“İşçiler sefalet ve ölüm kıskacına alınıyor”

Açıklamanın ardından HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu bir konuşma yaptı. Konuşmasına AKP’nin 18 yıllık iktidarı boyunca işçi sınıfına cehennem dayatırken, sermayedarlara dikensiz gül bahçesi sunduğunu anlatarak başlayan Piroğlu, işçilerin sefalet ve ölüm kıskacına alındığına dikkat çekti. Bu durumu salgın koşullarının bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Piroğlu, salgında sokağa çıkma yasakları ilan edilirken çarkların dönmesi için işçilerin bu yasaktan muaf tutulduğunu hatırlattı.

Bu iktidarın sadece işçilere değil, kadınlara, çocuklara, halklara cehennem dayattığını belirten Piroğlu, HDP’nin Edirne’den Hakkari’ye başlattığı yürüyüşün yasaklanmaya çalışıldığını, ancak yasaklara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi. 50 yıl önce 15-16 Haziran’da işçilere onursuzluk, örgütsüzlük dayatıldığını ifade eden Piroğlu, bunun kabul edilemeyeceğini ve mücadelenin devam etmesini gerektiğini belirterek konuşmasını bitirdi. 

Açıklama Musa Piroğlu’nun konuşmasının ardından sloganlarla bitirildi. Eyleme Mücadele Birliği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Sarıgazi