Ankara’da 15-16 Haziran

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 50. yıldönümünde Ankara İşçi Meclisi bugün bir işçi toplantısı gerçekleştirdi. Akşam saatlerinde ise ilerici-devrimci kurumların ortak eylemi gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Haziran 2020
  • 22:30

15-16 Haziran dersleri ve güncel görevler

Ankara İşçi Meclisi tarafından gerçekleştirilen işçi toplantısı Covid-19 salgını sürecinde işyerlerinde yaşananlar ve salgın bahane edilerek sınıfa yönelen saldırılar üzerine aktarımlarla başladı. Toplantıya katılım sağlayan işçiler söz alarak bu süreçte işyerlerinde yaşananları aktardılar. 

MESSSafe gibi projeler ve kıdem tazminatının gaspı planları ile salgın döneminde de sınıfa yönelik saldırıların artarak devam ettiğine dikkat çekilen toplantıda 15-16 Haziran Direnişi üzerine tarihsel bir anlatım gerçekleştirildi ve direnişin dersleri ışığında bugün ileri-öncü işçilerin önünde duran görevler tartışıldı.

Gerçekleştirilen toplantıda ayrıca Covid-19 salgını nedeni ile ertelenmek zorunda kalınan kurultay çalışması hakkında da tartışmalar yapıldı, kurultay çalışmasının “Ankara İşçi Profili”ni çıkarmayı hedefleyecek kapsamlı bir anket çalışması ile başlatılmasına karar verildi.

Ortak eyleme polis dayatmaları damga vurdu

Akşam 18.00’de ise BDSP ve Ankara İşçi Meclisi’nin de aralarında bulunduğu bileşenler tarafından gerçekleştirilmesi planlanan 15-16 Haziran eylemi vardı.

Eylem öncesinde Madenci Anıtı’nın bulunduğu Olgunlar Sokak’ı çift yönlü olarak bariyerler ile kapatan polis eylem komitesine eylemin flamasız ve slogansız olarak yapılmasını dayattı.

Gazetemize bilgi veren BDSP temsilcisi, eylem komitesinde yapılan tartışmanın ardından eylemin çoğunluk kararı ile flamasız yapılmasına karar verildiğini, ancak ortak toplantıda bu açıdan bir pazarlığa girilmemesi kesin kararı alınması nedeni ile kendilerinin eylemden çekildiğini ifade etti.

Polis bariyeri önünde, sivil ve resmi polis yığınağı altında gerçekleştirilen açıklamada “İşçi sınıfının içine itildiği bu karanlık kuyudan çıkması ise bir kez daha 15-16 Haziran ruhu ile ayağa kalkmaktan geçiyor. 15-16 Haziran'da, DGM boykotlarında, faşizme ihtar eylemlerinde, bahar eylemlerinde, Tekel direnişinde, son olarak ise Metal Fırtına'da ve 3. Havalimanı direnişinde olduğu gibi ayağa kalkan bir işçi sınıfı sermayeye karşı haklarını koruyabilir, önünde kurulan barikatları parçalayarak sermaye sınıfına diz çöktürebilir, insanlığı sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyaya taşıyabilir” denildi.

Eylemde “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” ve “Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara