“15-16 Haziran ruhuyla direnelim!”

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu 1 Mayıs Mahallesi'nde 15-16 Haziran direnişinin 50. yılına dair basın açıklaması yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Haziran 2020
  • 21:39

Tüm Çalışanlar İçin Sağlık Platformu, 15-16 Haziran Direnişi’nin 50. yılına ilişkin Ataşehir 1 Mayıs Mahallesi’nde 30 Ağustos İlköğretim Okulu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemde “Açlık, işsizlik ve salgın düzenine karşı 15-16 Haziran ruhuyla direnelim!” yazılı ozalit açıldı. 

Basın metnini okuyan Gamze Alkaya, “15-16 Haziran bir tarihsel andan ötesidir. O her gün yakıcılığını daha keskin biçimde hissettiğimiz sınıfsal çelişkilerin bu topraklarda yarattığı bir eşik, bir zirvedir. Bu anlamda, onun bugüne ilettiği mesajı anlamak için onu yaratan sürece dair bir şeyler söylemek gerekir” dedi ve 15-16 Haziran direnişinin tarihini özetledi.

Alkaya 15-16 Haziran direnişinde işçilerin kararlılığını ise şöyle anlattı:

“168 fabrikadan 150 bin işçi, Türkiye işçi sınıfının önüne çekilmeye çalışılan barikatın karşısına birlikte dikilmiş, dahası hareket DİSK sınırlarını aşarak farklı sendikalardan işçileri de içine almıştı.

“Yükselen işçi hareketi karşısında çareyi 15 Haziran akşam 60 günlük sıkıyönetim ilan etmekte bulan sermaye iktidarı, direnişe öncülük eden beş bini aşkın işçiyi işten atmış, çok sayıda sendikacıyı tutuklamıştı. Tüm bu baskılara rağmen işçi sınıfının kararlı tutumu yükselerek devam etmiş ve yeni bir dönemin kapılarını aralamıştı. Ve bu kararllılık sonucu sermaye düzeni Anayasa Mahkemesinin 9 Şubat 1971 tarihinde aldığı kararla birlikte geri çekilmek zorunda kalmış ve sendikal hakları yok etmeyi hedefleyen yasa iptal edilmişti.”

İşçi, emekçilere dönük saldırılar arttı

Esnek ve güvencesiz çalışmanın istisna olmaktan çıkarılıp genelleştirildiğini, işsizliğin kronik ve kitlesel boyutlara ulaştığını, iş cinayetlerinin adı konulmamış bir savaş boyutlarına vardığını vurgulayan Alkaya şöyle devam etti:

“Covid-19 salgınında milyonlarca emekçi en temel sağlık önlemlerinden yoksun , hayatları pahasına çalıştırıldı. Bir yandan evde kal çağrıları yükselirken diğer tarafta ise sokağa çıkma yasaklarında bile çalıştırılan işçiler, sermaye düzeninin iki yüzlülüğünün ve gerçek sınıfsal niteliğinin resmini bir kez daha gözler önüne serdi. Sermayeyi esas alan politikalar nedeniyle Covid-19 bir meslek hastalığı haline geldi. Hastalığa kapılma oranının işçilerde diğer toplumsal grupların dört kat fazlası olması bu gerçeğin dışavurumudur.”

Saldırılara karşı 15-16 Haziran yol gösteriyor

Alkaya sermayenin saldırılarına karşı 15-16 Haziran’ın işçilere yol gösterdiğini şu ifadelerle vurguladı:

“Sermaye düzeninin saldırılarına karş 15-16 Haziran'ın hafızalarımıza kazıdığı o ışıklı zirveye ulaşmak ve geçmek tek çıkış yolumuzdur.

“15-16 haziranın , dünyanın dört yanında yükselen direniş ateşlerinin çağrısı budur. Ve işçi sınıfımız, emek ve özgürlük güçleri bu birikime ve güce sahiptir. Güç ve birikimi hayata geçirmek, tarihin ve günün çağrısına yanıt vermek hepimizin ortak sorumluluğu ve zorunluluğudur.”