“Sansür tasarısını geri çekin”

TGC, TGS, TYS, DİSK Basın İş, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği, "dezenformasyon yasası"na karşı toplantı yaptı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Ekim 2022
  • 15:30

Basın-meslek örgütleri sansür düzenlemesinin geri çekilmesini istedi. "Dezenformasyon yasası" olarak da bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yarın Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Başından itibaren teklifin yeni bir sansür dalgasına neden olacağı yönünde eleştirileri olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), DİSK Basın İş, PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yayıncılar Birliği açıklama yaptı.

TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda ilk sözü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, AKP iktidarının göreve geldiği günden bu yana sansürü yaşam biçimi haline getirdiğini söyledi.

TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, basın-meslek örgütlerinin bütün itirazlarımıza rağmen yasama yılı başlar ilk sansür teklifinin Meclis gündemine geldiğini söyledi. “Kısacası bu yasa bu haliyle çıkarsa hem medya hem de toplum büyük zaralar görecektir” diyerek tasarının geri çekilmesini istedi.

TYS Genel Başkanı Adnan Özyalçıner “Hangi haberin-kıştkırtıcı ya da doğru olduğuna kim-kimler karar verecek? Gerçekleri açıklayanlar yalandı, övenler ise doğrucu mu ilan edilecek?” diye sordu.

DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren “Türkiye’de internet ile ilgili bir yasal düzenleme gerekiyor” dedi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, yaygın şekilde sosyal medyada nefret suçları işlendiğini hatırlattı.

PEN Yazarlar Derneği yönetimi adına Hasan Erkul ise “Bu nedenle gerçeği anlatacak her yolu kapatmak istiyorlar. Bunu en geniş kesimlerle bir araya gelerek aşabiliriz, bu bir meslek meselesi değil yalnızca, bu bir toplumsal görev” dedi.

Son olarak paylaşılan ortak metinde şunlar vurgulandı:

“Bu nedenlerle basın meslek örgütleri olarak açık çağrı yapıyor, TBMM'yi acil göreve davet ediyor, tüm yurttaşların haberleşme özgürlüğüne, haberin serbest dolaşımına engel olacak, tutuklu gazeteci sayısını artıracak Sansür Yasası'nın geri çekilmesini istiyoruz.”