“Sansür yasasına hayır!”

Basına yönelik sansür yasası meslek örgütleri tarafından Şişhane’de protesto edildi ve "Soruşturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır! Basın hürdür sansür edilemez" denildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Haziran 2022
  • 19:05

TBMM Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülecek olan sansür yasasına karşı gazeteciler eylem gerçekleştirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve DİSK/Basın-İş’in çağrısı ile Şişhane Barış Anıtı önünde buluşan gazeteciler “Sansür yasasına hayır!”, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın!”, “Özgür basın susturulamaz!” yazılı dövizler taşıdı.

“Hakikati halka ulaştırmaya devam edeceğiz”

Eylemde ilk sözü DİSK/Basın-İs Sendikası adına Özge Yurttaş aldı. Yasanın medyada herkesi hedef aldığına dikkat çeken Yurttaş, “Cumhuriyet tarihinin en karanlık yasalarından biri. Sosyal medyayı kullanan herkese TCK ile yargılayacak bir taşa tasarısı” değerlendirmesinde bulundu. Gazeteciliği tamamen baskı altına alacak ve herkesi susturmaya dönük bir yasa çıkarılmak istendiğini vurgulayan Yurttaş, son olarak şunları ifade etti:

“Sadece çıplak sesimiz, kalemimiz, kameramız da kalsa bile yazmaya, anlatmaya, kayıt altına almaya ve hakikati halka ulaştırmaya devam edeceğiz.”

Sansür yasasına karşı Ankara’da yapılacak eyleme çağrı

Ardından Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) adına söz alan Gökhan Durmuş, yasa tasarısının meslek örgütlerine sorulmadan bürokratlar tarafından hazırlandığını belirterek tasarıdaki hukuksuzlukları aktardı. Tutuklanan gazetecilere değinen Durmuş “Suç delili olarak yaptıkları haberler gösterildi. Yasa gelmeden gazetecilik fiilen engellenmeye başladı” dedi. Durmuş, son olarak yasanın tamamen geri çekilmesini istediklerini ve basın meslek örgütlerinin tasarıyı hazırlaması gerektiğini ifade etti. Durmuş, Türkiye’nin dört bir yanından gazetecilerin Ankara’da olacağını duyurdu.

“Asıl dezenformasyonu iktidarın kendisi yapıyor”

Ardından Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına söz alan Uğur Güç, şunları ifade etti: “Sakıncalarımızı dile getirip raporlaştırdık. Dikkate alınmadan yasa çıkarılmaya çalışılıyor. Basın tarihinin en ağır sansürlerinden biridir. Asıl dezenformasyonu iktidarın kendisi yapıyor.”

Eylem konuşmaların ardından “Baskılar basını yıldıramaz!”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz!” sloganlarıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul