Samandağ'da “Yaşam Nöbeti”

Antakya Samandağ’da moloz dökülen alanın girişini kapatan emekçiler, Deniz Mahallesi’nde “Yaşam Nöbeti” başlattı. Uzunbağ'da askerler emekçilere saldırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Nisan 2023
  • 19:00

Antakya Samandağ Deniz Mahallesi’nde Geri Döneceğiz Platformu, Deniz Mahallesi’nde yaşam alanlarına moloz dökülmesine karşı, enkazın döküldüğü alanın önünde yaşam nöbeti eylemi gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Samandağ İlçe Eşbaşkanı Naim Özbek, "Buraya moloz dökülmesini istemiyoruz. Burada moloz dökmek Samandağ halkının yaşamını hiçe saymaktır” dedi.

Ardından konuşan doktor Bilge Köylü molozların yaşam alanlarına dökülmesine tepki göstererek, halkın taleplerini şöyle sıraladı

“*Öncelikle tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.

* Konuyla ilgili uzmanların enkaz kaldırma ve kalıcı moloz depolama alanlarına yönelik yapılan çalışmaların tüm ekosisteme etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar yerel halkın onayına sunulmalıdır. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar verecektir. 

* Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak olan enkaz kaldırma faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanılmasının sağlanılmalı, kuralsız uygulamalar cezalandırılmalıdır.”

Yol kapatma eyleminin devam etmesi üzerine alana gelen Samandağ Emniyet Müdürü Asuman Karacık, "çalışma duracak" dedi ve çalışma durduruldu.

Uzunbağ'da saldırı

Samandağ Uzunbağ'da  iş makinaları durduruldu. Uzunbağ'da da iş makinalarını durdurmak isteyen halkın önüne askerler barikat kurdu, mahalleye asker yığıldı. Halk bir süre daha eylemi sürdürdü. Askerler alandan ayrılmayan emekçilere saldırdı. Askerlerin saldırısı, "Ma Rıhna Nihna Hõn (Gitmedik Buradayız)" sloganıyla yanıtlandı.

Samandağ halkı askerleri, iş makinalarının çalıştığı an yolu trafiğe kapatacakları yönünde uyardı.