Samandağ’da Yaşam Nöbeti 17. gününde

Samandağ’da Yaşam Nöbetinin 17’nci gününde Valilik önüne yürümek isteyenlere polis saldırdı. Samandağ’da emekçiler saldırıya direnerek polise geri adım attırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Nisan 2023
  • 20:00

Samandağ’da molozların yaşam alanlarına dökülmesine karşı başlatılan Yaşam Nöbetinin 17’nci gününde sürüyor.

Valilik önüne yürümek isteyenlere polis saldırdı. Polis direniş karşısında geri adım attı. Valilik önünde basın açıklaması okundu. Valilik önüne düzenlenen yürüyüşte “Gitmiyoruz molozlara karşı yaşamı savunuyoruz” pankartı taşındı.
Yürüyüş Valilik önünde sona ererken burada yapılmak istenen açıklamaya polis saldırdı. Kitleyi ablukaya alan polis kalkanlarla çok sayıda kişi darp etti. Sloganlarla direnilen eylemde polis geri adım atmak zorunda kaldı. Basın açıklamasını Nilgün Eskiocak okudu. Samandağ’da Deniz, Yeşilköy ve Uzunbağ olmak üzere 3 yerde molozlara karşı direniş sürdüğünü belirten Eskiocak “Enkazların altından çıktık, şimdi üzerimize molozları dökmek istiyorlar” dedi.

Deprem bölgesinde hukuksuzlukların akktarıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Enkazların her biri, kendi bulunduğu alanda ayrıştırılmalı, yeterli sulama yapılmalı, söz konusu içeriklere göre detaylı ve özenli çalışma ile geri kazanılacak şekilde belirlenmiş nihai depolama alanlarına kaldırılmalıdır. Böylelikle molozların kontrolü daha güvenli ve kolay olacaktır. Toprak, su, hava temasından kaçınılmalı. Şu an yapılan uygulamalar gibi açık alanlara, özelliği ne olursa olsun yığılmamalı, atılmamalıdır.”

“Yeni felaketler yaşanmasına izin vermeyeceğiz”

Nöbete dönük saldırıların özetlendiği açıklamada talepler şöyle sıralandı:

“*Bizi yok sayarak, kentlerimizin ve bizim kaderimizi birkaç inşaat şirketinin eline veremezsiniz.
*Kentlerimizi de kendimizi de yönetme irademizi elimizden alamazsınız. 
*Kentlerimizin yeniden inşasında; söz, yetki ve karar hakkımızı elimizden alamazsınız.
*126. Kararname ile uygulaması durdurulan yasa ve yönetmeliklere uyulmalıdır.
*Kentlerimizin inşasında halkın katılımını sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır. 
*Mevcut haliyle, bilimsel yöntemler ve yasal düzenlemelere uyulmadan sürdürülen moloz kaldırma ve yığma faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
*Yaşamımızı ve bir bütün olarak yaşam alanlarımızı zehirleyen moloz taşıma ve yığma faaliyetleri çevre, halk sağlığı ve afet yönetmeliklerine göre yapılmalıdır.”

“Direne direne kazanacağız”, “Depremde öldüremediler asbestle öldürüyorlar”, “Ma rıhna nıhna hon”, “Halkın sağlığı rant şirketlerinin malı değildir”, “Moloza dur de yaşamı savun”, “Gitmedik, buradayız, kazanacağız”, “Depremzedeye değil şirketlere barikat” dövizleri taşınan eylemde sık sık “Moloza dur de yaşamı savun”, “Gitmiyoruz, buradayız, kazanacağız”, “Sermayeye barikat depremzedeye değil” sloganları atıldı.