“Yaşam Nöbetini savunuyoruz!”

Samandağ'da "Depremden ölmedik, molozdan ölmek istemiyoruz" şiarıyla Yaşam Nöbeti tutan Samandağ halkını destekleyen Ankara'daki parti ve örgütler, enkaz kaldırma ve taşıma işlemlerinin derhal durdurulmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 05 Nisan 2023
  • 21:00

İnsan Hakları Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında Ankara’da bulunan parti ve örgütler, “Samandağ halkının yaşam nöbetini savunuyoruz. Enkaz kaldırma-taşıma işlemlerini durdurun" çağrısı yaptı.

Toplantıda basın metnini Melis Tantan okudu.

Açıklamada, Samandağ halkının “molozdan ölmek istemiyoruz” diyerek başlattığı Yaşam Nöbeti’nin yaşamı savunma gibi meşru bir talebi olduğu vurgulanarak, deprem bölgesinde acil yapılması gerekenleri şöyle sıralandı:

"-Öncelikle enkaz kaldırma, taşıma ve depolama işlemleri, enkazların asbest tanımlamaları, ayrıştırılmaları, bilimsel ve ekolojik saiklere uygun kaldırma, taşıma, depolama yöntemleri ve depolama yerleri bulununcaya kadar derhal durdurulmalıdır.

-Enkazların kaldırılması sürecinde 'bir an önce kalksın' ve 'ben yaptım oldu' anlayışı yerine yerel halkın, ilgili meslek örgütlerinin ve demokratik kurumların, ekoloji örgütlerinin katılımı şarttır. Meslek uzmanlarının kalıcı depolama alanlarına yönelik tüm ekosistem etkilerini dikkate alarak yapacakları çalışmalar, yerel halkın onayına sunulmalıdır. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına deprem bölgesinde yaşayanlar karar vermelidir.

-Kalıcı depolama alanları halkın onayından geçtikten sonra tekrar başlatılacak enkaz faaliyetlerinde aceleciliğe son verilmeli ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanması sağlanmalı, kuralsız uygulamalar ve tüm seviyelerdeki sorumlular cezalandırılmalıdır."

Toplantıya katılan örgütler şöyle:

Polen Ekoloji Kolektifi, Partizan, TÖP, Yeryüzü Kolektifi, HDP Ankara İl Örgütü, İHD Ankara Şubesi, İHD Balıkesir Şubesi, İklim Adaleti Koalisyonu, Karala KESK Ankara Şubeler Platformu, Malatya Çevre Platformu, 78'liler Girişimi, Demokratik Bölgeler Partisi, Umut-Sen Ekoloji Kolektifi.