“Salgının ilk yılı kaos ve bilinmezliklerle geçti”

TTB pandeminin birinci yılını değerlendirdi ve test sayısının yetersizliğine, aşı ulaşımına, eşitsizliklere vurgu yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Mart 2021
  • 20:53

Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden bu yana salgının seyrini takip eden ve yapılması gerekenler noktasında bilgiler sunan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu, Covid-19’un 1. yılında süreci anlatan değerlendirmesini düzenlediği online gerçekleşen basın toplantısı ile kamuoyuna duyurdu. Salgında test sayısının yetersizliği, aşının temin edilememesi, kısıtlama ve sosyal desteklerde sınıfsal eşitsizlik gibi birçok sorunun yaşandığına dikkat çeken TTB, maske ve sokağa çıkma kısıtlamasının bile kaosa dönüştüğünü, bir yıldır verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmasını talep ettiklerini belirtti. 

TTB’nin Youtube ve Periscope kanallarından canlı yayımlanan basın toplantısına TTB Merkez Konseyi ve COVID-19 İzleme Kurulu ile TTB’nin kollarından ve çalışma gruplarından hekimler katıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, toplantının açılış konuşmasında COVID-19 pandemisiyle geçen bir yılda neler yapıldığını ve önümüzdeki dönem neler yapılması gerektiğini anlatmak üzere sunumlar hazırlandığı belirtti.

Dünyada ve Türkiye’de bir yıllık zaman zarfında yaşananları içeren “Zaman Tüneli” sunumunu TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut yaptı. Bulut şunları ifade etti:

“Tanısı doğrulanmış olguların ikamet yeri, il ve ilçelere göre dağılımı nasıldır diye defalarca sorduk ama hiçbir zaman yaş gruplarına göre dağılım yayımlanmadı”

AKP iktidarının yardım toplamaya çalıştığını vurgulayarak "Bu da bütçemizin, ekonomimizin ne kadar kötü olduğunun işaretiydi. Zaten tam kapanma kararlarının alınamamasının arkasında da işsizlik fonunun bitmiş olması vardı. TTB her zaman açıklamalarıyla kamuoyuna bu durumu bildirmeye çalıştı” dedi.

“Bizim temel önerimiz veri şeffaflığı”

TTB COVID-19 Pandemisi 11. Ay Değerlendirmesi’ni ise Dr. Şebnem Korur Fincancı sundu. COVID-19 hastalığının epidemiyolojik değerlendirilmesi için gereken veri ve göstergelerin Sağlık Bakanlığı tarafından ya paylaşılmadığını ya da sürekli değiştirildiğini belirten Korur Fincancı, filyasyon çalışmalarının sadece temaslı taramasıyla sınırlı tutulduğunu, yaygın bir test politikasının ise yürütülemediğini ifade etti.

Aşı çalışmalarının bir yılına dair bilgileri aktaran Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bugüne gelindiğinde ise varyantların aşıların etkililiklerini azaltabileceği endişesinden ve buna dönük bilimsel çalışmalara değindi. Pandemiyle geçen bir yılda 385 sağlık çalışanının yaşamını yitirdiğini aktaran Korur Fincancı, COVID-19 geçiren sağlık çalışanlarının alanlarına, çalıştığı kurumlara, çalışma koşullarına ve çözüm önerilerine ilişkin bilgiler aktardı.

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı sunumunda son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Bizim temel önerimiz veri şeffaflığı. Veriler şeffaf olmadığında bir sonuca ulaşabilme olanağı olmadığını biliyoruz.”

Toplantıya katılan TTB COVID-19 İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, merkezi otoritenin son bir yıldaki açıklamalarının bir bilimkurgu filmi hissi uyandırdığını, bu nedenle TTB’nin yürüttüğü çalışmaların çok değerli olduğu ifadelerini kullandı. Salgın ile mücadelede aşı çalışmalarının büyük umut verdiğini ifade eden Şenol şunları ifade etti: 

“Ama aşının orada duruyor olması tek başına bir anlam ifade etmiyor. Aşılama bir stratejidir. Stratejinin doğru kurulabilmesi önümüzdeki dönemde en önemli silahımız.”

TTB COVID-19 İzleme Kurulu üyesi Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu tsunamiyi karşılayan noktalar olan acil servislerde yeniden yoğunlaşma olduğuna dikkat çekerken pandeminin hastanelerden karşılanmasının acil servisleri ve yoğun bakımları birer savaş alanına çevirdiğini dile getirdi.

TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Uzm. Dr. Nasır Nesanır da COVID-19 pandemisinin, kapitalizmin yol açtığı eşitsizlikleri daha da derinleştirdiğine vurgu yaptı. Nesanır, fazladan ölümlerle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerdeki çelişkilere dikkat çekti.

Basın toplantısı, Dr. Müge Bozkurt’un COVID-19 pandemisiyle mücadele sırasında yaşamını yitiren babası Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü’yü anlattığı ve yaşamını yitiren tüm sağlık çalışanlarını andığı videosuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul