“Salgın Türkiye'de otoriterleşme için araçsallaştırıldı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2021 Dünya Raporu'nda Türkiye için salgının baskı ve terör bahanesi haline getirildiğini ifade etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Ocak 2021
  • 13:20

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) çarşamba günü yayımladığı 2021 Dünya Raporu’nda Türkiye'deki gidişatın 2020 yılında da olumsuz olduğunu, otoriterleşme için araçsallaştırıldığını kaydetti.

Raporda Covid-19 salgınının, AKP-MHP iktidarı tarafından eleştirileri susturma amacıyla ülkedeki muhalefeti kısıtlayıcı şekilde kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Yeni yasaların alelacele geçirildiği, toplantı, gösteri ve miting gibi durumlarda çifte standartların görüldüğü ve bu şekilde salgın önlemlerinin "Türkiye'deki otoriter yönetimi derinleştirmesine olanak tanıdığı" kaydediliyor.

Örnek olarak il valilerinin kadın hakları aktivistlerinin, sağlık çalışanlarının ve muhalefet partilerinin eylemlerini yasaklamak için Covid-19'u gerekçe olarak kullanması gösteriliyor.

Raporda ayrıca hükümetin hapishanelerdeki aşırı kalabalığı azaltmak için getirilen bir erken tahliye programında, hapiste tutulan binlerce kişiyi kasten kapsam dışında bıraktığı, sosyal medya platformlarına uygulanan sansürün derinleştirildiği ve Türkiye'deki hukukun üstünlüğü bağlamında seslerini yükselten baroların yetkilerini kısıtlayan yeni yasaların hızla geçirildiği öne sürüldü.

Raporda öne çıkan diğer ifadeler şöyle:

"Yargı süreçlerine ve savcılık kararlarına yürütme tarafından yapılan müdahalelerin yerleşiklik kazanmış sorunlar olduğunu yansıtan sistematik uygulamalar arasında, Erdoğan hükümeti tarafından siyasi rakip veya muhalif olarak görülen kişilerin geniş tanımlı terörle mücadele yasası kapsamına giren temelsiz suçlamalarla tutuklanmaları, yargılanmaları ve mahkum edilmeleri bulunuyor."

*Tahminen 87 gazeteci ve medya çalışanı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle, terörle mücadele yasası kapsamına giren suçlardan tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor."

"Binlerce insan yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle, tipik olarak hakaret, Cumhurbaşkanına hakaret ve terör propagandası yapmak suçlarından gözaltına alınma ve yargılanma riskiyle karşı karşıya kaldı."

"Türkiye'de Wikipedia'ya 2017 Nisan’ında getirilmiş erişim engelini Ocak ayında kaldırmış olsa da, yetkililer aralarında eleştirel haber sitelerinin de bulunduğu binlerce web sitesini engellemeyi ve çevrimiçi içeriği yayından kaldırmayı sürdürüyorlar."

"Hükümeti eleştiren yayınlara da yer veren medya mecralarına keyfi para ve geçici yayın durdurma cezaları verdi."