Salgından ölüm oranında Bursa dünyada 2.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs tablosundaki verilere karşın illerden yansıyanlar, pandeminin ülkedeki gerçek etkisini gözler önüne seriyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ocak 2021
  • 19:49

AKP-MHP rejimi, koronavirüs salgınıyla ilgili gerçekleri saklayarak salgın sürecini yalan ve manipülasyonla yönetmeye çalışıyor. Bunda başarılı olamayıp yalanları ayyuka çıkınca demagojiyle görüntüyü kurtarmaya çabalayan AKP şefleri salgınla ilgili gerçekleri gizlemeye devam ediyor.

Son 24 saatte 202 can kaybı yaşandığını, 11.180 vaka ve 1.713 hasta tespit edildiğini iddia eden Sağlık Bakanlığı ağır hasta sayısının 3.764 olduğunu öne sürdü. Günlük verilerle bakanlığın ileri sürdüğü tabloya karşın illerden yansıyanlar, salgının ülkedeki gerçek etkisini gözler önüne seriyor. Zira bakanlığın yalanlarını açığa çıkaran sağlık meslek örgütleri, belediyeler yeni açıklamalarla bu gerçeğe dikkat çekiyor.

“Bursa ölüm oranında Belçika’dan sonra 2.”

Son olarak TTB Covid-19 İzleme Kurulu’ndan Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’daki can kayıplarına dair açıklamalarda bulundu. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın koronavirüsten 3 bin 514 kişinin hayatını kaybettiğine dair açıklamasını hatırlatan Pala, Bursa’daki ölüm oranına dair şu vurguyu yaptı:

“Milyon kişi başına ölüm olarak hesaplandığında Bursa, dünyada ölümlerle en fazla gündeme gelen İtalya’dan daha yüksek bir sayıya sahip. Yalnızca Belçika biraz daha yüksek. Eğer Bursa bir ülke olsaydı, Belçika’dan sonra hemen ikinci sıraya yerleşmiş olacaktı. Aynı zamanda Alinur Aktaş’ın yaptığı açıklama, Bursa’da önceki yıllara göre gerçekleşen fazla ölümlerin yüzde 90’ının korona virüsü kaynaklı olduğunu gösteriyor. Bu da Sağlık Bakanı’nın yapmış olduğu açıklamaları boşa düşürüyor. Herkesin bu kenti ve ülkeyi yönetenlere sorması lazım; önlemler alınsaydı acaba bu ölümlerin ne kadarı önlenebilirdi?”

Can kayıpları yüzde 30 arttı

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca da kentte bu yıl yaşanan ölüm sayısının geçen yıla kıyasla yüzde 30 arttığını belirtti. 2019’da 15.855 ölüm gerçekleşirken, Covid-19’un etkili olduğu 2020’de 20.599 can kaybı yaşandığını belirten Karaca, ekim, kasım ve aralık aylarında çok net görüldüğünü belirterek şöyle dedi:

“2020'nin ekim ayında vefat sayılarında artış görülmeye başlanmıştı. Ekimde geçen yıla göre yaklaşık 500 kişinin vefat ettiğine tanık olduk. Kasım ve aralık aylarında ise tablo çok ağırlaştı. Kasımda fazladan 1.700 ölüm gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 130'un üzerindeydi. Aralık ayında ise maalesef fazladan 1.500 sevdiğimizi kaybettik. Geçen yıla göre yüzde 115'lik artış vardı. Aralık ayında kasım ayının artış oranlarına göre kısmi bir azalma var ama yeterli olamaz. Bu düşüş eğiliminin süreceğini, vefat sayılarının normallere döneceğini umuyoruz.”