“Salgın günlerinde eğitim 5”

Eğitim Sen salgın günlerinde sunduğu eğitim raporunun 5.'sini yayınladı. Raporda yüz yüze eğitimin vaka sayılarını arttıracağı ve uzaktan yapılacak eğitimde aksaklıkların devam edeceği belirtildi. Raporda son olarak koronavirüs vakaları tespit edilmiş 171 okulun isimleri sıralandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Eylül 2020
  • 10:30

Koronavirüs vakalarının sayıları her geçen gün artmaya devam ederken eğitim emekçileri tarafından okulların açılıp açılmamasına dair tartışmalar sürüyor. Tartışmaların başladığı günden bu yana rapor sunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası 5. sunduğu rapor ile MEB'in ve Sağlık Bakanlığı'nın gerçek verileri sunmadığını ifade etti. Salgının okullara yansımalarını ise süreç boyunca takip edeceklerini belirterek raporu sonlandırdılar.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Salgınla mücadele ve bu karanlık süreçten birlikte çıkabilmek için bilginin şeffaf paylaşımı kritik öneme sahiptir. Eğitim Sen kendisine ulaşan bilgileri paylaşarak bilgiye sahip olmada eşitlik ve salgınla mücadelenin gerçek bilgi üzerine inşa edilmesini sağlamaktadır.

Sağlık temel bir haktır ve emekçiler başta olmak üzere eğitim kurumlarında salgının yayılmasından etkilenen tüm kesimlerin bilgiye dolaysız ulaşma hakkı vardır. Eğitim Sen eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin kendilerini doğrudan ilgilendiren bir konuda bilgiye ulaşma hakkına katkı sağlamaktadır.

Eğitim Sen topluma karşı sorumluluğu olduğunu düşünen bir sendikadır. Salgına karşı eğitim kurumlarında alınan önlemlerin yetersizliği açıktır. Salgından etkilenen eğitim kurumlarının isimlerinin yayınlanması ile Eğitim Sen kamuoyunda farkındalık oluşturmakta, toplumsal duyarlılığı artırmaktadır. Bu şekilde sendikamız önlem alınması konusunda katkı sunmayı hedeflemektedir.

Eğitim Sen salgından etkilenen eğitim kurumlarının isimlerini yayınlayarak MEB ve Sağlık Bakanlığı ile bu iki bakanlığın il müdürlüklerini önlem alması gereken kurumlara işaret etmekte, odaklanılması gereken alanlara işaret etmektedir.”

Rapor şu ifadeler kullanılarak sonlandırıldı:

Yüz yüze eğitime en kısa sürede başlanmasının hedeflenmesinin üzerinde geniş bir uzlaşı oluşmuş durumda. Ancak, salgının kısmi de olsa baskı altına alınamadığı, eğitim kurumlarında yeterli ve gerekli önlemlerin alınmadığı koşullarda bunun gerçekleşmesi mümkün değildir. Okullarda yüz yüze eğitime başlanamazsa uzaktan eğitimin nasıl olacağı ise ayrı bir tartışma konusudur. Uzaktan eğitime erişim, yapılacak eğitimin içeriği, kullanılacak ders içerikleri, uzaktan eğitimle ilgili yapılacak düzenlemeler zaman kaybetmeden tartışmaya açılarak hızlıca en temel sorunlara çözüm üretilmeye çalışılmalıdır.

7 Eylül itibari ile Eğitim-Sen'in eline ulaşan koronavirüs tespit edilen 171 okul sıralandı.