Salgın ağırlaşıyor, göstermelik önlemler fayda etmiyor

Türkiye bakanlığın yeni yeni açıklamaya başladığı, yine de eksik gösterilen vaka sayılarıyla, dünyada salgının en ağır seyrettiği ülkeler arasında yer alıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Aralık 2020
  • 19:23

Koronavirüs salgınında verileri gizleyen veya eksik gösteren Sağlık Bakanlığı’nın günlük ve toplam vaka sayılarını açıklamasıyla birlikte Türkiye dünya çapında salgının en kötü seyrettiği ülkeler arasına yerleşmişti.

Ülkede salgının seyri artan can kayıplarıyla kötüleşiyor. Sağlık Bakanlığı’nın sağlık meslek örgütleri tarafından tartışmalı bulunan koronavirüs tablosuna göre, son 24 saatte 27.515 yeni vaka tespit edilirken, bunlardan yalnızca 4.209’unun “hasta” olduğu iddia edildi. Can kaybı iddiası 243 olurken, “ağır hasta” sayısının 5.803 olduğu öne sürüldü. Bakanlığın iddiasına göre ülkedeki toplam vaka sayısı 1.955.680 oldu.

Worldometers tablosuna göre Türkiye, günlük en fazla vaka görülen 4. ülke olurken, toplam en fazla görülen de 6. ülke durumunda. Günlük vaka sayılarında ülkeler birbirine yakın olduğundan geçtiğimiz günlerde Türkiye 2 ve 3. sırada da yer almıştı.

Sözde “önlemler” göstermelik kalıyor

Salgında gerekli tedbirleri almayan AKP-MHP rejimi, son haftalarda göstermelik kimi tedbirler alsa da, salgının seyrinde beklenen iyileşme gerçekleşmiyor. Sermayenin çıkarları uğruna kapanma önlemleri hayata geçirilmezken, fabrikalardan ve işyerlerinden de hiçbir önlem alınmadığı yansıyordu.

Son önlemleri BirGün’den İsmail Arı'ya değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi, Göğüs, İş ve Meslek Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Akkurt, kısıtlamalara rağmen vaka sayısının artmasını şu vurgularla yorumladı:

“Salgını kontrol altına almanın birinci koşulu”

“Bu kısıtlamaların bilimsel olarak salgın sürecine bir katkı sunmayacağını ifade ettik.

“İnsanları hafta sonu eve kapatıp, pazartesi sabah 5‘ten itibaren de kapalı servis araçlarıyla kapalı ortamlara çalışmaya gönderirseniz vaka artışları da sürekli olarak bir kısır döngüye girer.”

“Biz TTB olarak, uzmanlık dernekleri ve bilim insanlarıyla beraber tüm dünyada salgının kontrol altına alınabilmesinin birinci koşulunun enfeksiyon zincirinin kırılması olduğunu belirttik. Bunun yolu da en az iki hafta ve mümkünse dört haftalık, sosyal devlet ilkelerinin gereklerinin de yerine getirildiği tam kapanmadır.”

“Sahadaki durum belli”

“Etkisiz yöntemler piklere ve yeni dalgalara neden olacaktır. Tüm dünyayla beraber ikinci dalgayı yaşıyoruz ama bir dalganın daha gelmesi sürpriz olmayacaktır.”

“Hastaneler dolmuş, yoğun bakımlar taşmış ve sağlıkçılar da tükenmiş durumda. Havaların daha da soğuması, kapalı alanlarda insanların daha da yığılması enfeksiyonun daha da artmasına neden olacaktır. Bu ‘mış’ gibi yapılan kısıtlamaların salgına bir faydası olmayacaktır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘Vaka sayıları bazı illerde düştü’ dese de sahadaki durum böyle bir düşüş olmadığını gösteriyor. Rakamlarla oynayarak düşüş olduğunu gösteremezsiniz, çünkü sahadaki durum belli.”