Sermayeyi salgından korumak için ek destekler

AKP şefi “esnafa destek” diyerek sermayeyi salgından korumak için ek destek uygulamalarını açıkladı. Yılbaşında sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Aralık 2020
  • 21:31

Kabine toplantısının ardından AKP şefi Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulundu. Ekonomi başta olmak üzere dış politika alanındaki gelişmelere kadar pek çok konuya değinen AKP şefi, açıklamasının büyük bölümünü ekonominin toparlandığına dair iddialarına ayırdı.

Burjuva iktisatçıların dahi güvenilir bulmayarak eleştirdiği TÜİK’in işsizlik istatistiklerine atıfta bulunan T. Erdoğan “istihdam yarattıklarını” iddia etti. “Büyüme”, “istihdam”, “yatırım” için önlem aldıklarını söyleyen AKP şefi, bir kez daha “üretim çarkları durmayacak” vurgusu yaptı. 

AKP şefinin bu vurguları, pandemi politikalarının esasını da bir kez daha gözler önüne serdi. Zira sermaye iktidarı ve AKP-MHP rejimi, salgının yarattığı krizle birlikte işçi-emekçileri ya fiilen işsizliğe ve sefalete mahkum ediyor; ya da fabrikalarda, işyerlerinde göstermelik “önlemler” eşliğinde ölümüne sömürüye maruz bırakıyor.

“Esnafa destek” diye sermayeyi koruma paketleri

Açıklamasında salgınla ilgili de konuşan AKP şefi, süreci “şeffaf” bir şekilde yürüttüklerini iddia etti. Salgınla ilgili “esnafa destek paketi” diyerek sermayeyi salgından koruma önlemleri açıklayan AKP şefi sermayedarlar için stopaj, KDV indirimlerinin süresini uzattıklarını açıkladı. Kiralardaki ertelemelerle turizm sektörüne 925 milyon lira katkı yaptıklarını söyleyen Erdoğan, “Önümüzdeki 3 ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar TL destek sağlamayı planlıyoruz” dedi.

Sağlık çalışanları için “meslek hastalığı” vaadi

Bununla birlikte aradan geçen 9 aylık zaman sonunda AKP şefi sağlık çalışanları için “meslek hastalığı” vaadini öne sürdü. T. Erdoğan, “hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının kadrolarına göre vazife malüllüğü ya da meslek hastalığı statülerinin hızla sonuçlandırılması sağlanacak” iddiasında bulundu.

Yılbaşı “tedbiri”

AKP şefi salgınla ilgili ek önlem açıklamazken, yılbaşı için sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. T. Erdoğan’ın açıklamasına göre 31 Aralık Perşembe saat 21.00'den 4 Ocak saat 05.00'e kadar yasak uygulanacak.