SES: Salgının yükü omuzlarımızda tükendik!

Sağlık emekçileri İzmir’de gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla salgında ağırlaşan sorunlarını dile getirip taleplerini haykırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Aralık 2020
  • 23:47

İzmir’de Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Covid-19 nedeniyle sağlık emekçilerinin yaşadıkları sorunları dile getirdi, ek ödeneklerinin yapılmamasını protesto ederek taleplerini haykırdı.

“Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz. Salgının yükü omuzlarımızda tükeniyoruz” çağrısı ile saat 12.30’da Konak Sümerbank önünde basın açıklaması yapıldı.

BDSP ve Ege İşçi Birliği’nin de destek verdiği eylemde basın açıklamasını SES İzmir Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz okudu.

“Tüm dünyada etkisini göstermeye ve yayılmaya devam eden Covid-19 pandemisi kapsamında Türkiye’de de vaka sayıları giderek artmakta, ülke pandemi gidişatı bakımından da sağlık sistemi bakımında da alarm vermektedir” diye açıklamaya başlayan Batmaz, Sağlık Bakanlığı’nın salgınla ilgili gerçekleri gizlediğine dikkat çekti.

Aşı ile umut yaratılmaya çalışılırken salgında can kayıplarının hızla arttığına değinen Batmaz “Hastahanelerde yataklar, yoğun bakımlar dolmuş durumda iken vatandaşlar test kuyruğunda çile çekerken sağlık emekçileri ise tümüyle tükenme aşamasına gelmiş durumda” dedi.

Açıklamada sağlık emekçilerinin talepleri şöyle sıralandı:

* Sağlık kurumlarında dönüşümlü çalışma uygulaması yeniden planlanmalıdır. 24 saat çalışma kaldırılmalıdır.

* Sağlık çalışanlarının yıllık kullanım izinleri yasaklanmıştır. Yıllık izinlerinin tekrar kullanılması sağlanmalıdır.

* Sağlık bakanlığı tarafından idari izinli sayılacak çalışanlarla ilgili hazırlanan ve ciddi şekilde sınırlandırılan kronik hastalıklar listesi acilen değiştirilmelidir.

* Sağlık emekçilerine yönelik bu tedbirlerin yerine getirilmesinin de bir koşulu olarak acilen alandaki ihtiyacı karşılayacak, kadrolu sağlık emekçisi istihdamı yapılmalıdır.

* Sağlık koşulları gerekçe gösterilerek sağlık emekçilerinin görev tanımlarına uymayan, sağlıklarını riske atan, angarya iş yükleyen yazılı ya da yazılı olmayan görevlendirmeler sonlandırılmalı, sağlık emekçileri üzerindeki baskı ve ayrımcılık uygulamalarına son verilmelidir.

* Performans sistemi kaldırılmalı, yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde, emekliliğe yansıyacak temel ücret verilmelidir.

* Nöbet usulü çalışan sağlık emekçilerinin nöbet ücretlerinin yeniden düzenlenmeli ve artırılmalıdır.

* Covid-19 meslek hastalığı statüsünde olmalıdır.

* Sağlık emekçilerinden covid-19 pozitif ve temaslı olanlara uygulanan algoritma , anlaşılacağı üzere personel açığına göre yazılmış bir algoritmadır.

* ASM ve TSM’lere yeterli nitelikli koruyucu ekipman sağlanmalıdır.

* Pandemiyle beraber hastanelerde artan çalışama saatleri sonrası mağdur olan sağlık emekçilerinin çocukları için güvenli, ücretsiz, 7/24 hizmet verecek kreşler acilen açılmalıdır.

* Sosyal hizmetler alanında yataklı hizmet veren kurumlarda , 14 günlük kapalı vardiya sistemiyle çalışan sosyal hizmet emekçileri , yıllık izinlerini kullanamamakta , ek ödeme ve nöbet ücretlerinden faydalanamamaktadır. Sağlık emekçilerinin uğradıkları hak gaspları acilen giderilmelidir.

* Emeklilikte de insanca yaşayacak ücret için yıllardır söz verildiği halde düzenleme yapılmayan 3600 ek gösterge ayrımsız bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine verilmelidir.

* Fiili hizmet zammı bu haliyle hem yetersiz hem de adaletsizdir. Erken emeklilik hakkı geçmişi de kapsayacak şekilde 5 yıla 1 yıl olmalıdır.

Kızıl Bayrak / İzmir