Saldırıya uğrayan gazetecilerle dayanışma

Farklı ülkelerden gazeteciler, Adana’da geri dönüşüm sanayi bölgesinde haber yaparken saldırıya uğrayan Vedat Örüç ve Elif Kurttaş için dayanışma bildirisi yayınladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Ağustos 2022
  • 18:30

Birçok farklı ülkeden çevre örgütü, dernek ve demokratik kitle örgütleri plastik atık alanında çalışan gazetecilere yönelik artan saldırılara dikkat çekmek için ortak bir dayanışma bildirisi yayınladı. “Küresel plastik atık ticareti konusunda araştırma çalışmaları yapan gazeteciler saldırı altında” başlıklı bildiride 27 Temmuz 2022'de bağımsız gazeteciler Vedat Örüç ve Elif Kurttaş, Adana'da onlarca geri dönüşüm tesisinin bulunduğu bir sanayi bölgesini ziyaret sırasında saldırıya uğraması hatırlatıldı. Bildiri de Endonezya’da ve Malezya’da da gazetecilerin benzer saldırılarla karşı karşıya kaldığı anlatıldı. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

“Küresel plastik atık ticaretini yerinde araştıran gazetecilere ve buna karşı mücadele edenlere yönelik, çevreye ve insan sağlığına zarar veren kişilerin saldırılarına ek olarak, atıkların sınırı aşan taşınımının da yasa dışı faaliyetlerle bağlantılı olduğu birçok araştırma ile ortaya konulmuştur. INTERPOL, 2018'den bu yana, küresel atık ticaretiyle bağlantılı yasa dışı faaliyetlerde bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Uluslararası Örgütlü Suça Karşı Küresel Girişim (GITOC), Türkiye ve Endonezya dâhil çeşitli ülkelere plastik atık göndermenin, yasadışı atık kaçakçılığı, kara para aklama ve mali suçlar dâhil olmak üzere organize suçlarla güçlü bağları olduğunu ortaya koymuştur. Hem ithalatçı hem de ihracatçı ülkelerin, atık ticaret ağlarındaki suç faaliyetlerini göz ciddiye alarak plastik atık ticareti faaliyetlerini azaltacak politikaların yanı sıra çevre savunucuları için korumayı artırmalarını talep ediyoruz.”

“İfade ve basın özgürlüğü kritik önemdedir”

“Aşağıda adı geçen kişi, kurum ve kuruluşlar olarak, aralarında Vedat Örüç ve Elif Kurttaş'ın da bulunduğu küresel plastik atık ticaretini araştıran gazeteci ve aktivistlerin yanında olduğumuzu belirtiriz” denilen bildiride destekleyicilerin isimleri sıralanarak son olarak şu ifadelere yer verildi:

“İfade ve basın özgürlüğü, küresel plastik atık ticaretinin insanlar ve çevre üzerindeki etkilerini anlamak için kritik öneme sahiptir. Gazetecilere fiziksel saldırı ve alıkoyma, basın ve ifade özgürlüğünün açık ihlalidir. İfade özgürlüğüne yapılan bu saldırıyı kınıyor ve yerel ve ulusal makamları bu olayı tam ve şeffaf bir şekilde soruşturmaya çağırıyoruz.”