Tutsak gazetecilere mektup gönderildi

DFG ve MKGP tutsak gazetecilere mektup ve kitap gönderdi ve gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Eylül 2022
  • 17:30

DFG ve MKGP tutsak gazetecilere mektup ve kitap gönderdi ve gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

İstanbul’da ise DFG ve MKGP Kadıköy PTT önünde tutsak gazetecilere mektup ve kitapları gönderdikten sonra basın açıklaması gerçekleştirdi. Polisin PTT önünde yapılacak açıklamayı keyfi şekilde engellemesi üzerine açıklama İskele Meydanı’nda gerçekleştirildi.

“Gazeteciliği savunmaya çağrıyoruz”

MGKP üyesi Durket Süren’in Kürtçe, DFG yöneticisi Nişmiye Güler ise Türkçe okuduğu açıklamada 16 gazetecinin hukuksuz bir şekilde tutuklandığı hatırlatıldı. Tutuklamanın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen hala iddianame hazırlanmadığına dikkat çeken Güler şunları ifade etti:

“Basının özgür olmadığı bir ortamda özgürlükten söz edemeyeceğimizi bir kez daha vurguluyoruz.  Bir an önce 16 meslektaşımız başta olmak üzere tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz.

Bu nedenle de yaptıkları haber ve programlar nedeniyle özgürlüklerinden alı konulan 16 meslektaşımız şahsında herkesi gazeteciliği savunmaya çağırıyoruz. Bir kez daha meslektaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu haykırmak ve herkesi bu mücadelede ortaklaşmaya çağırıyoruz.”

“Bu karanlığı yırtacağız”

Ardından DİSK/ Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren yaptığı konuşmada polisin keyfi engelleme tutumuna tepki göstererek şunları ifade etti:

“Ülkede topyekün bir hukuksuzluk var. Tüm baskılara rağmen haber yapmaya, hapishanedeki meslektaşlarımızla dayanışmaya devam edeceğiz. Bu karanlığı dayanışma ile hep birlikte yırtacağız.”

“Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartın yanı sıra “Hakikatin kalemi kırılmaz” ve “Apê Musa’nın küçük generalleri burada” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde sık sık “Özgür basın susturulamaz” sloganı atıldı.

***

Ankara’da Yenişehir PTT önünde bir araya gelen gazetecilere, polis engelleme girişiminde bulundu. Mektup, kart ve kitapların gönderilmesinin ardından polis “çekim yapmanız yasak” diyerek bir kez daha gazetecileri engellemeye çalıştı. Yaşanan arbede ardından etkinlik sona erdi. Diyarbakır ve Van’da da PTT önünde buluşan gazeteciler tutsaklara mektup gönderdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul