Sağlık emekçileri 30 Ekim 2024'te yayımlanan, kendilerinin “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirdiği "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e karşı bir kez daha iş bırakma eylemi başlattı. Emekçiler, birçok ilde İl Sağlık Müdürlükleri önünde düzenledikleri basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirdiler.
Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan eylemde basın metnini Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz okudu. Sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunları anlatan Polatözi, uzun süredir dile getirdikleri beş temel talebi şöyle sıraladı:
“-ASM’lerin fiziksel ve tıbbi donanımının kamu tarafından sağlanması.
-Aile hekimliği nüfusunun hekim başına 2000’i geçmeyecek şekilde düzenlenmesi.
-Güvencesiz ve kadrosuz istihdama son verilmesi.
-Ebe ve hemşirelerin maaş kriterlerinin mesleki sorumluluklara göre düzenlenmesi.
-Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin geri çekilmesi.”
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen eylemde okunan basın açıklaması ise şu ifadelerle başlandı:
“Duyuyorsunuz biliyoruz. Ancak anlamıyorsunuz, ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.
Kasım ayında anlattık! Aralık ayında anlattık! Ocak ayı geldi. Biz bir kez daha anlatalım.”
Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasında ise şunlar vurgulandı:
"-Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma baskısı olmadan halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.
-Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz. Hastalarımızın muayene, takip, tedavi, aşı, izlem, tarama ve bilgilendirilmesi için yeterli zaman ve olanak talep ediyoruz
-Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz.
-Hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrıkesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.
-Aile sağlığı merkezlerinde raporların ücretli olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu demektir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yenidoğan skandalında gördüğümüz gibi ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.
-Yılda 7'den fazla hastane başvurusu olan hastaların tedavi hakkının, bizim üzerimizden kontrol edilerek, ihtar ve maaş kesintisi ile kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Ücretlerimizin hastane başvurusu ya da son 6 ay ASM'ye başvurmayan kişi sayısı gibi bizim müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.
-Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.
-Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak, hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz.
-Sorunlar yumağına dönen günlük politikalar ile çözülmeye çalışılan Aile Hekimliği Yönetmeliği'nin aşağıda imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte görüşülüp danışılarak ve özlük haklarımız verilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz."
Bu illerin yanı sıra Mersin, Antakya, Diyarbakır, Dersim, Ankara ve birçok ilde, İl Sağlık Müdürlükleri önünde basın açıklaması düzenlendi.