Diyarbakır Tabip Odası düzenlediği basın açıklamasında sağlığın ticarileştirilmesiye ranta, yolsuzluğa ve çeteleşmelere açık hale getirilmesine tepki gösterildi.
Sağlık alanında ortaya çıkan sorunlara ilişkin 24 Aralık Salı günü şubede açıklama yaptı. Toplantıda konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, Dicle Üniversitesi’nde bazı öğretim görevlilerinin adının karıştığı yolsuzluklarla ilgili duyumlar aldıklarını ve konuyu aylar öncesinden gündemlerine alarak, yönetim kurulu olarak hastane başhekimliğine randevu talebinde bulunduklarını ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını belirtti.
Ülgen konuşmasına şöyle devam etti:
“Mesai saatleri dışında yapılması gereken muayene, tıbbi işlem ve operasyonlar mesai saatleri içinde gerçekleşiyordu. Öğretim görevlileri ve asistanlar bu işlemler nedeniyle eğitimi aksatıyordu. Hastalara diğer kamu hastaneleri gibi uzun süreli randevular veriliyordu. Burada farklı olarak öğretim görevlisi fark ücreti ödeyenlere randevuya gerek kalmadan işlem yapılıyordu. Hastalardan ayrıca halk arasında eskiden beri ‘ bıçak parası’ denilen haksız ve usulsüz ödemeler alınıyordu. Medikalciler ile etik dışı ilişkiler kuruluyordu.”
Ülgen talep ve önerilerini şöyle sıraladı:
“Hem mesleki saygınlığımız ve hem adalet için buna şiddetle ihtiyaç vardır. Öncelikle sağlıkta ranta, yolsuzluğa ve çeteleşmelere neden olan koşullar ortadan kaldırılmalıdır. Öğretim görevlisinden asistana, her aşamada hekimlerin mesleki ve sosyal hakları düzeltilmeli, ücretleri ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir. MDÖ (Mesai Dışı Ödeme) uygulamasına son verilmelidir.”