Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) çalışan sağlık emekçileri haklarını gasp edecek yönetmenliğe karşı üçüncü kez iş bıraktı. 6-10 Ocak tarihleri arasında iş bırakacak olan sağlık emekçileri eylemlerinin ilk gününde Çemberlitaş’ta bulunan İl Sağlık Müdürlüğü önünde buluştu.
Sağlık meslek örgütleri adına okunan ortak açıklamada yönetmelik maddeleri teşhir edilerek talepler sıralandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin yönetmeliğe karşı 5-7 Kasım ve 2-6 Aralık iş bırakma eylemleri sonrası 3’üncü kez iş bıraktıkları belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Taleplerimizi yerine getirip bu saçma süreci artık sonlandırmak zorundasınız.
Bakanlık bu yönetmelikteki;
- 6 ayda gelemeyen hastadan dolayı ücret kesintisi maddesini,
- Hyp ile ilgili negatif performans maddesini,
- Yazılan ilaca göre ödeme verilmesi maddesini,
- Hastaları müşteri gibi görerek memnuniyete göre ödeme verilmesi maddesini,
- Sözleşme yenilememizi birçok şarta bağlayan hukuksuz yönetmelik maddelerini geri çekmek durumundadır.
- Kronik hastalık izlemlerinde asgari %40 yapılması maddesi, hekim başına düşen nüfusun 2500’e düştükten sonra başlamak üzere izlemlerin yapıldığı oranda ek ödeme verilmesi şeklinde tekrar güncellenmelidir.
—Teşvik Ödemelerinde sadece hekimin poliklinik sayısına endeksli teşvik oranı güncellenmiş ve 5 kaleme ayrılmış. Ancak, hekime verilen toplam teşvik tutarının yalnızca 13'te biri ebe ve hemşire arkadaşlara reva görülmüştür. Bu adaletsiz paylaşımın düzeltilmesi ve teşvik ödemelerinde adil bir dağılım sağlanması gerekmektedir.
-ASM'lerde çalışan ebe ve hemşire meslektaşlarımıza ‘eleman’ veya ‘çalışan’ unvanları yerine, mesleki yeterliliği ve saygınlığı ifade eden ‘Aile Sağlığı Hemşiresi/Ebesi’ unvanı kullanılmalıdır.
- Bizlere yatırılan aylık ücretin tamamının emekliliğe yansıyacağı düzenleme yapılmalıdır.”
Açıklamada son olarak yönetmelik çekilmediği sürece sağlık alanındaki en uzun iş bırakma eylemlerinin yaşanacağı vurgulandı.
Basın açıklamasının ardından meslek örgütleri temsilcileri konuşma yaptı. İTO adına yapılan konuşmada Sağlık Bakanı’nın “Dünyanın en iyi sağlık sistemi bizde!” sözleri hatırlatılarak “Sağlık sistemimiz bozuktur bu yönetmelikle daha bozuk hale gelecektir” denildi. Konuşmada, sağlık sisteminin sağlıklı suya, gıdaya erişimle, yeterli aşıyla, ölüm oranları ile ölçülebileceğine dikkat çekilerek “Güçlü sağlık sistemi güçlü birinci basamakla ölçülür” denildi. Konuşma birinci basamak sağlık sisteminin güçlendirilmesi çağrısı yapılarak sonlandırıldı.
İSTAHED adına yapılan konuşmada ise yönetmelik teşhir edilerek bakan istifaya çağrıldı. Konuşmanın devamında “Bu yönetmelikle Bakan sağlık emekçilerinin maaşlarına göz dikmiştir” denilerek, sağlık emekçilerinin aile hekimliği sistemini sonuna kadar savunacağı vurgulandı.
AHESEN adına yapılan konuşmada bakanın hiçbir soruya cevap vermediği belirtilerek sistemdeki sorunlar hatırlatıldı ve “Özlük haklarımızı ve halkın sağlık hakkını savunuyoruz” denildi.
Birlik ve Dayanışma Sendikası adına yapılan konuşmada ise sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırında yaşadığına dikkat çekildi. Konuşma “İş güvencesi ve meslek onuru için mücadele edeceğiz” denilerek sonlandırıldı.
Genel Sağlık-İş adına yapılan konuşmada düşük ücret dayatmasına dikkat çekilerek “Zenginliklerine zenginlik katmak için bizi sefalete mahkum ettiler. Asgari ücretli ile aile hekimi ile biz sağlık memurları aynı kuyudayız” denildi ve birlikte mücadele çağrısı yapıldı.
Hekim Birliği adına yapılan konuşmada ise “Sağlık emekçilerinin nitelikli iş yapması ve halk sağlığı için yönetmelik geri çekilmeli” denildi.
Hekim Sen adına yapılan konuşmada meslek onuruna dikkat çekilerek “Okuduğumuz kitaplarda umutsuzluğa, çaresizliğe, korkuya yer yok” denildi.
Hep-Sen adına yapılan konuşmada “Emeğimizi gasp eden bu düzeni kabul etmiyoruz. Sadece kendimiz için değil halkımızın ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmetlerinden faydalanması için mücadele ediyoruz” denildi.
SES adına yapılan konuşmada ise yönetmeliğe karşı bugüne dek sürdürülen mücadele aktarılarak “Bizi duyduğunuzu her gün bakanlığın sosyal medyadan bize cevap yetiştirmeye çalışmasından anladık. Bu yönetmelik ne halk ne de sağlık emekçileri için çözüm değildir, derhal geri çekilmelidir” denildi.
Konuşmanın devamında Doktor Esma Demirel’in bir eylemde yaptığı konuşmadan kaynaklı ifadeye çağrıldığı belirtilerek “Esma hanım suçlu değildir. Soruşturmalarla bize geri adım attıramazsınız” denildi.
ASEF adına yapılan konuşmada sağlıkta dönüşüm uygulamalarının kabul edilemez olduğu vurgulanarak “Önce üzüldük, şimdi kızgınız” denildi.
Eylemde yeni istifa etmiş bir hekim söz alarak duygu ve düşüncelerini aktardı. Çalışma arkadaşları ve hastalarıyla ayrılmanın çok zor olduğunu vurgulayan hekim, “Bu sistem bizi düşmanlaştıracak” dedi.
Konuşmaların ardından eylem 8 Ocak’ta Çapa’da, 10 Ocak’ta Kadıköy’de yapılacak eylem çağrıları ile bitirildi.
Eylem boyunca “Bakan istifa!”, “Sağlık işi ekip işidir!”, “Susma haykır eziyete hayır!” “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı.
Eylemin imzacısı sağlık meslek örgütleri:
“Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekimsen İstanbul Şubesi, Hekim Birliği Sendikası, Hürriyet Sağlık Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, İstanbul Aile Hekimliği Derneği, İstanbul Tabip Odası, SES İstanbul Şubeleri.”
Kızıl Bayrak / İstanbul