Sağlık emekçileri Ocak’ta iş bırakacak

Sağlık emekçileri, "Performans ve Ödeme Yönetmeliğine” karşı ocak ayının başında iş bırakacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 16 Aralık 2024
  • 10:30

Sağlık meslek örgütleri, Aile Sağlığı Merkezleri’nde (ASM) görev yapan hekimler ve birinci basamak sağlık çalışanlarının karşı karşıya olduğu sorunları ağırlaştıran “Performans ve Ödeme Yönetmeliğine" karşı iş bırakacaklarını duyurdu.

6-10 Ocak 2024 tarihleri arasında birinci basamak sağlık emekçileri 5 gün boyunca iş bırakacak. İkinci ve üçüncü basamakta görev yapan sağlık emekçileri ise 8 Ocak Çarşamba günü bir günlük iş bırakma eylemine çağrıldı.

Halk sağlığını ve meslek onurunu korumayı hedeflediklerini belirten sağlık meslek örgütleri, taleplerini şöyle sıraladı:

“-Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

-Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

-Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.

-Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve   sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”