Diyarbakır Sağlık Platformu, kamu hastanelerindeki mesai dışı muayene ve tedavi için para alınmasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube binasında basın toplantısı düzenleyerek protesto etti.
“Ücretsiz, ulaşabilir ve anadilde sağlık hizmeti temel haktır!” yazılı ozalitin açıldığı toplantıda basın metnini SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken okudu.
Sağlıkta dönüşüm politikalarıyla sağlık hizmetlerinin piyasalaştığını ve sermayeye peşkeş çekildiğini belirten Güldiken, halkın ücretsiz, nitelikli ve anadilinde sağlık hizmetine erişimin her geçen gün daha da zorluk çektiğine dikkat çekti.
Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde kanunen yasak olmasına rağmen bu uygulamaya devam edilmekte olduğunu belirten Güldiken “Kamu hastanesi statüsünde bulunmasına rağmen sunulan sağlık hizmeti, özel hastane işleyişinden farklı değildir. Dicle Üniversitesi Hastanesi'ndeki öğretim üyelerinin önemli bir bölümü MDÖ uygulaması nedeniyle ücretsiz hasta bakmamakta ve ameliyat gerçekleştirmemektedir” dedi.
Güldiken, konuşmasının devamında uygulamanın hem halk hem de sağlık çalışanları açısından oluşturduğu mağduriyetleri şöyle sıraladı:
“* Hastalar, öğretim üyelerine neredeyse ücretsiz muayene olamamaktadırlar.
* Mesai saati dışında yapılması gereken ücretli ameliyatlar, mesai saatleri içinde yapıldığından ücretsiz ameliyatlara verilen randevular 6 ayı bulmakta, 6 ay sonunda bile randevusu sonraki tarihlere ertelenebilmektedir.
* Üniversitelerin öncelikli hedefi olan akademik eğitimdir. Ama bu tutum nedeniyle akademik eğitim ağır aksak işlemekte, Araştırma görevlileri (asistan hekim) kendi çabalarıyla akademik süreçlerini tamamlamaktadırlar.
* MDÖ uygulamasından ötürü sağlık çalışanlarının iş yükü artmaktadır. MDÖ düzenlemesinin kanuna göre uygulanmasını isteyen sağlık çalışanları mobinge ve tehditlere maruz kalmaktadır. Hastane yönetimi bu MDÖ uygulamasına tam biat edenlere, sorumluluk ve çeşitli yetkiler vermesi ile liyakatı ortadan kaldırmıştır.
* Mesai saatleri içinde yapılan ücretli tetkik ve ameliyatların resmi girişleri, mesai sonrasında yapılarak kılıfına uydurulmakta ve SGK zarara uğratılmaktadır.
*Tüm bu işleyişlerden YÖK, Bakanlık, CİMER ve hastane yönetimi haberdar olmasına rağmen halen devam ettirilmekte ve herhangi bir tedbir alınmamaktadır.”
Bu uygulamayı kabul etmediklerini belirten Güldiken, Nisan’da bu uygulamayı yaşama geçirenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti.