“Sağlıkta şiddet sona ersin”

Ankara’da sağlık emekçileri sağlıkta şiddete karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Haziran 2021
  • 17:15

Ankara’da sağlık emekçilerine uygulanan şiddete karşı basın açıklaması engelleme girişimlerine rağmen gerçekleştirildi. Ankara SES, Ankara Tabip Odası, TTB Asistan Hekim Kolu, Dev Sağlık-İş, Ankara Dişhekimleri Odası ve Tüm RAD-DER, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Doktor Ertan İskender’in bir hasta tarafından saldırıya uğramasını protesto etti.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlık emek ve meslek örgütleri adına ortak açıklamayı TTB Asistan Hekim Kolu’ndan Fatma Naime Kırlı okudu. Kırlı sözlerine Dr. Ertan İskender’e geçmiş olsun dileklerini ileterek başladı ve her gün 50 sağlık çalışanının sözlü ya da fiziki şiddete maruz kaldığını hatırlattı. Kırlı sağlıkta şiddet yasasına değinerek şunları ifade etti:

“Başta TBMM Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddeti Araştırma Komisyonu raporu, sağlık emek ve meslek örgütlerinin raporları olmak üzere konuyu irdeleyen, çözüm önerileri geliştiren onca rapora rağmen ne yazık ki gelinen noktada samimi adımların atılmadığını, şiddetin hız kesmediğini görüyoruz. ‘Sağlıkta Şiddet Yasası ‘maalesef etkili bir şekilde uygulanmıyor. Ülkemizdeki şiddet iklimi ve cezasızlığın tüm şiddet vakalarında ana fail olduğunu biliyoruz. Dünden bugüne yöneticilerin sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemleri bugün geldiğimiz noktanın en önemli sebeplerinden birisidir. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” biz sağlık çalışanlarının canına kasteden bir canavara dönüşmüş durumda. “

Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına da değinen Kırlı şöyle konuştu:

“Sürekli mobbing altında çalışan asistan hekimler bu yetmezmiş gibi pandemi servislerinde ve filyasyon görevlendirmelerine gönderilmekte ve bu görevlendirmeler asistan hekimleri tehdit etmek için dahi kullanılmaktadır. Hal böyleyken güvenlik önlemleri yetersiz, fiziki imkanlardan yoksun hastanelerde çalışmak da yine asistan hekimler ve diğer sağlık emekçilerine düşmektedir.”

İktidara seslenen Kırlı son olarak şunları ifade etti:

“Dr. Kamil Fürtun, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Ersin Arslan, Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe ve sayamadığımız nice sağlık emekçisini kaybettik. Gerekli önlemlerin alınması için daha neyi bekliyorsunuz? Daha ne kadar seyirci kalacaksınız? Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddete özendiren tüm politikalara karşıyız. Sağlıkta şiddete asla izin vermeyeceğiz. Bizler bu saldırıların sadece genç hekimimize değil, tüm sağlık emekçilerine yapıldığının farkındayız. Bizler şiddetle yüz yüze kalan dostlarımıza ve tüm sağlık emekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmeyeceğiz.”