Çeşitli hukuk meslek örgütleri bir araya gelerek “Ruhsat Gaspına Karşı koordinasyon” deklarasyon metnini yayınladı. Deklarasyonda avukatlık mesleğine yönelik saldırılar belirtilerek avukatların hapishanelerde, adliyelerde, emniyette yoğun bir şekilde fiziksel ve sözlü saldırılarla karşılaştığı, işkence gördüğü, takip ettikleri dosyalardan yasaklandıkları, tutuklandıkları ifade edildi.
Bu saldırıların savunma hakkına ve insan haklarına yönelik saldırılardan bağımsız olmadığı vurgulanan deklarasyonda avukatlık mesleğinin de sistematik saldırılardan payına düşeni aldığı ifade edildi. Bu saldırılar kapsamında stajını tamamlamış avukat adaylarının ruhsatlarının gasp edilmesi anlatılarak şunlar ifade edildi:
“Avukatlık Kanunu 5. Madde 3. Fıkrasının özellikle OHAL süreci sonrasında uygulanmasına başlanmış bu kapsamda söz konusu hüküm tabiri caizse diriltilerek bir cadı avının dayanağı haline getirilmiştir. Nitekim Adalet Bakanlığı Hukuk işleri Genel Müdürlüğü’nün faaliyet raporlarına göre 2015 yılında 42 dosya hakkında geri gönderme kararı alınmışken, 15 Temmuz 2016 sonrası yıllara göre 96, 91, 134 ve 2019 yılında ise 528 dosya hakkında geri gönderme kararı alınmıştır.
…
Bir yıllık zorunlu stajını tamamlamış avukat adaylarının Türkiye Barolar Birliği’ne yapmış oldukları ruhsat başvurusu üzerine, TBB’nin kabul ettiği başvurular, olumlu ya da olumsuz görüş bildirilmesi için Adalet Bakanlığı’na gönderilmektedir. Bu hükme dayanılarak Adalet Bakanlığı, TBB’ye yapılan ruhsat başvurularında, başvuran avukat adayının yargılandığı dosyalar var ise ruhsat verilmesinin kovuşturma sonuna kadar bekletilmesi yönünde görüş bildirmekte ve TBB bu görüşe uyarak veya direnerek ruhsatın verilip verilmemesi konusunda nihai kararlar tesis etmektedir. TBB’nin son bir yıllık dönemin öncesinde Adalet Bakanlığı’nın görüşüne uyarak avukat adaylarının ruhsat başvurularını beklettiği bilinmektedir. Ancak son bir yıllık dönemde istikrarlı denebilecek şekilde Adalet Bakanlığı’nın görüşüne direnmektedir.”
Deklarasyonda son bir yıllık dönemde “hakkında bir ceza soruşturması olan veya HAGB kararı verilen avukat adaylarının ruhsat başvurularına ilişkin de bekletilme kararı verilmektedir” denildi.
Avukat adaylarının hedefe alındığı bu saldırı sürecinde karşısında örgütlü bir baro ve örgütlü bir hukuk mücadelesinin olmadığı ifade edilen deklarasyonda Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyonu’nun örgütlü bir mücadele yürütme amacıyla kurulduğu belirtildi. Taleplerin sıralandığı deklarsyonda sekiz hukuk örgütünün imzası bulunmakta.