Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon, İstanbul Barosu önünde yaptığı basın açıklama ile ruhsat gaspının savunmaya yönelik saldırılardan ayrı düşünülemeyeceğine dikkat çekti. Polis ablukasına rağmen gerçekleştirilen açıklamada HDP Milletvekili Av. Züleyha Gülüm söz alarak iktidarın bütün kurumsal yapılara olduğu gibi avukatlık mesleğine de dönük saldırılarına değinerek şunları ifade etti:
“Avukatlığımızı, baroları sessizleştirmeye çalışıyorlar. Stajyer avukat arkadaşlarımızın ruhsatları verilmiyor, mesleklerini yapması engelleniyor. Bir soruşturma ya da kavuşturma karara varmadığı sürece mesleğin yapılması önünde engel olamaz. Bu iktidar, toplum ve avukatlar sessizleşsin istiyor. Avukatlar, barışın, Kürt halkının, gençlerin, kadınların, doğanın yanında yer almasın istiyor. Bizler meslektaşlarımızla, baromuzla beraber direnmeye devam edeceğiz.”
Ardından Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu İstanbul Barosu Başkan adayı Av. Sezin Uçar söz alarak stajyer avukatlara yapılan ruhsat saldırısının çoklu baro sistemi ile mesleğe dönük saldırıdan, haklara dönük saldırıdan farklı olmadığını ifade ederek “Mutlaka ruhsatlarımızı alıp, özgürce mesleğimizi icra edeceğiz” dedi.
Koordinasyon adına basın metnini Gülyeter Aktepe okudu. Son yıllarda yargının bağımsızlığını - ve özellikle savunmayı - hedef alan birçok saldırının Türkiye’de avukatlık mesleğinin niteliğine, itibarına, savunma hakkına ve bir bütün olarak adil yargılanma hakkına ciddi hasarlar verdiği belirtilerek şunlar ifade edildi:
“Geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde yapılan kanun değişiklikleriyle avukatların; belirli suçlara ilişkin dosyalarda müdafilik yapması keyfi olarak yasaklanmış, müvekkilleriyle gizli ve özel olarak görüşme hakkı ihlal edilmiş, avukatlar, müvekkillerine isnat edilen suçlardan dolayı yargılanmış, işkence görmüş, tutuklanmış ve ağır hapis cezalarına çarptırılmıştır. Savunma hakkının sindirilmeye çalışıldığı bu siyasi atmosferde stajını tamamlamış ve avukatlık ruhsatı almaya hak kazanmış avukat adayları olarak bizlerin ruhsatlarının Adalet Bakanlığı’nca gasp edilmeye çalışılması tam da bu nedenle hiç şaşırtıcı olmamıştır.”
Aktepe, açıklamanın devamında ruhsat gaspının bir tür tehdit mekanizmasına döndüğünü iktidarın savunmayı kendi himayesinde bulundurma hayalinin bir tezahürü olduğunu belirtti. Savunmanın bin bir çeşit saldırıyla sindirilmeye çalışıldığı bu atmosferde ruhsat almaya hak kazanmış avukat adayları olarak bu gaspa son verilmesi çağrısı yapılarak şunlar belirtildi:
“Ruhsatsız avukatlar mesleki faaliyetlerini yürütemedikleri gibi baroların komisyonlarında da kendilerine yer bulamıyor. Öznesini merkezine almayan bir meslek örgütü tahayyül edilemez. Ruhsat gasplarını odağına almayan bir savunma düşünülemez! İşte tam da bu yüzden açık çağrımızdır; anayasal haklarını kullanan hukukçuların ruhsatları gasp ediliyorsa buna karşı mücadele etme sorumluluğunu herkes hissetmelidir. Nitekim çoklu baro sistemi, baro seçimlerinin ertelenmesi gibi hukuksuzlukların evvelinde de avukatların ruhsatları gasp ediliyordu. Savunma üzerinde süren bu baskı şiddetini arttırarak yol almayı seçmiştir.”
Açıklamada son olarak ifade edildi:
“Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon olarak, baroları meslektaşlarıyla birlikte mücadele etmeye, hak örgütlerini bu gaspa karşı dayanışmaya ve tüm kamuoyunu ruhsat gasplarına karşı duyarlı olmaya, ses olmaya çağırıyoruz.
Hukuktan ve adaletten yana tüm kesimleri mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz. Çünkü bizler, avukatlık yapmak istiyoruz!
Avukatlık Kanunu m.5/3 kaldırılsın!
Ruhsat gaspına son!
Bakanlık ruhsatıma dokunma!
Ruhsat hakkımız gasp edilemez!”
Açıklama “Bakanlık ruhsatıma dokunma” ve “Avukatlık yapmak istiyoruz” sloganları atılarak sona erdi.
Ruhsat Gaspına Karşı Koordinasyon adına imzacılar şu şekilde: Adalet İçin Hukukçular, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, İnsan Hakları Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Toplumsal Hukuk.