Hem avukatlık hem barolar hedefte

AKP'nin meslek odalarına yönelik kontrol çabasında şimdiki hedefi Türkiye Barolar Birliği. Baronun avukatlık onay yetkisi elinden alınmak isteniyor. Böylece avukatlık hakkı da bakanlık eliyle kontrol altına alınacak.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Haziran 2014
  • 13:28

AKP, Türkiye Barolar Birliği’nin avukatlık staj kabul ve staj yeterlilik değerlendirmesinin birlik tarafından yapılmasına ilişkin yönetmelik değişikliğini engellemeyi planlıyor.

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre AKP, yönetmelik değişikliğine giderek TBB’nin kazandığı davaya karşın yetkisini elinden almayı planlıyor. Resmi Gazete’de yayımlamayarak hakkı fiilen engelleyen hükümet, meclis tatile girmeden yasa değişikliğiyle TBB’nin girişimini önlemeye hazırlanıyor. Hükümetin planında sınavın Adalet Bakanlığı’nca yapılması öngörülüyor.

Avukatlık Yasası’nda 2001 yılındaki değişiklikle Türkiye Baralor Birliği’nce ÖSYM’ye avukatlık sınavı yaptırılması öngörüldü. Ancak AKP’nin iktidara gelmesinin ardından 2006 yılında yasanın sınavla ilgili maddeleri yürürlükten kaldırıldı. Geçen süre içinde de herhangi bir düzenlemeye gidilmedi. TBB, geçen yıl ekim ayında Avukatlık Yasası’nın birliğe yönetmelik çıkarması yetkisi veren 182. maddesi uyarınca yasayla sınav hükümleri yeniden düzenleninceye kadar geçerli olmak üzere avukatlık stajı kabul ve değerlendirmesini düzenleyen bir yönetmelik hazırladı.

TBB ile imzalanacak protokole göre ÖSYM Başkanlığı’na veya yükseköğretim kurumları arasından belirlenecek bir kuruluşa yaptırılması öngörüldü. Yönetmelikte staja kabul değerlendirmesinde Türkçe, mantıksal akıl yürütme ve genel kültür konuları ile anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, hukuk yargılaması usülü, ticaret hukuku, icra ve iflas hukuku, ceza hukuku, ceza yargılaması usulü, idare hukuku ve idari yargılama usulü, hukuk felsefesi, hukuk sosyolojisi ve vergi hukuku konularını kapsayan alan bilgisi sorularının yöneltilmesi; staj yeterlilik değerlendirmesinin ise 30 puanı mantıksal akıl yürütme, 70 puanı da avukatlık hukuku ve meslek kuralarına ilişkin sorulardan oluşmak üzere 100 puan üzerinden yapılması hükmü getirildi.

TBB, yönetmelik değişikliğini Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi. Ancak Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlamadı.

TBB’nin söz konusu işleminin hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle açtığı davada genel müdürlüğün işleminin yürütmesini durdurma kararı verildi.