“Pınarbaşı’na yüzü aşkın mermer ocağı yapılmak isteniyor”

Halihazırda 18 adet mermer ocağının bulunduğu ve 100’ü aşkın yeni ocak yapılması planlanan Kastamonu Pınarbaşı'na bağlı Çavuş Köyü Derneği üye ve yöneticileriyle taş ocaklarının yaratacağı yıkımı konuştuk.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Haziran 2019
  • 12:05

Kastamonu Pınarbaşı İlçesi Çavuş Köyü Derneği Başkanı Tahsin Baki ve dernek üyeleri mermer ocaklarının köylerine ve ilçeye verdiği zararı anlattı.

Pınarbaşı’nın %70’i ormanlarla kaplı, doğasıyla, kanyonları ve mağarasıyla Kastamonu’nun ünlü bir ilçesi olduğunu belirten dernek üyeleri, “Bu ilçemizde yaklaşık 18 tane mermer ocağı var. Açılması düşünülen, müracaatı yapılan yüzün üzerinde mermer ocağı var” bilgisini paylaştı.

Mermer ocakları açıldığı zaman ne doğamız kalacak ne de yeşil alan kalacak ne de o övündüğümüz havası kalacak. Bunun için biz mermer ocağı istemiyoruz. Mermer ocaklarının açılmaması için elimizden geleni yapacağız. Biz Pınarbaşı’nın bütününün korunmasını istiyoruz. Yasalara göre turizm bölgelerinde mermer ocağı açılmıyor. Biz de diyoruz ki Pınarbaşı'nın bütünü turizm bölgesi sayılsın. Doğamızın yok olasını istemiyoruz. Bunun için elimizden geleni yapacağız” diyen Pınarbaşılılar mermer ocakları için ÇED sürecinin devam ettiğini belirttiler.

ÇED incelemelerinde bazı yerlere olumlu bazı yerlere ise olumsuz rapor verildiğini ekleyen bir dernek üyesi şunları söyledi: “Bizim köyümüzdeki mermer ocakları ile ilgili de ÇED süreçleri başladı. Biz de bununla ilgili Barolar Birliği Çevre Komisyonu'yla birlikte hareket ediyoruz, elimizden ne geliyorsa yapacağız. Süreç daha yeni başladı. Bu sürecin sonunda kendi yöremizde ocakları durdurup bunun Pınarbaşı geneli için umut olmasını istiyoruz. Aldığımız derslerle tüm mermer ocakların durdurulması için elimizde ne geliyorsa yapacağız.”

Mermer ocakları hayvancılığı da bitirecek

Mermer ocaklarının doğaya verdiği zararın boyutuna ve yerleşim yerlerine yaptığı olumsuz etkilere dikkat çeken Pınarbaşılılar ormanların yok edildiğini ve 20-30 yıl sonra yaratılan yıkımın acı bilançosunun daha derinden hissedileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca bölgede yaşayan ayı, vaşak, kurt, tilki gibi yaban hayvanlarının da bu durumdan olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekerek hayvan yetiştiriciliğinin de bu durumdan payına düşeni aldığını belirterek şunları söylediler: “Açılacak olan mermer ocakları yerleşim yerlerinden 600 ve 800 m uzaklıkta. Bölgemizin nüfusu az, yatırım yapılmıyor. Tek geçim kaynağı hayvancılık. Mermer ocaklarının köyün içine açılması demek, otlayacak alan bulunamaması demek. Özellikle Pınarbaşı Çavuş Köyü olarak Atak Mağaramız var. Bu mağara 1600 m uzunluğunda, İtalyanlar tarafından girilmiş ve resimlenmiş bir mağara, bunun yanında 14 m uzunluğunda Atak Şelalesi var. Kuş bakışı bakıldığından mermer ocaklarının buraya uzaklığı 3 km. Mermer ocaklarının olduğu vadi dünyaca ünlü orman kanyonunu besleyen bir sulak alan.”

Turizm, hayvancılık, doğal yerleşim alanlarına zarar veren mermer ocaklarının engellenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını yineleyen Pınarbaşılılar “Herkes bir şeylerin peşinde, biz ise gerçek beka meselesi olarak bunu görüyoruz” dedi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece