“Danamandıra’da taş ocağı istemiyoruz!”

Silivri Danamandıra’da taş ocağı istemeyen köylüler eylemlerini ÇŞB İl Müdürlüğü önüne taşıdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Ocak 2018
  • 14:00

Silivri’ye bağlı Danamandıra köyünde taş ocaklarına karşı mücadele eden köylüler eylemlerini bugün de Beşiktaş’taki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne taşıdı.

Otobüslerle müdürlük önüne gelen köylüler, pankart ve dövizlerini açarak “Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz!”, “Hafriyat kamyonu istemiyoruz!”, “Maskeyle yaşamak istemiyoruz!” sloganlarıyla eylemlerine başladı.

Danamandıra Halkı adına basın açıklamasını, çiftçilikle uğraşan Ercan Erdoğan okudu. “Bugün burada, hayatımızı zehir etmeye aralıksız devam eden taş ocaklarını artık köyümüzde istemediğimizi haykırmak için buluştuk” sözleriyle başlayan açıklamada “Evlerimizin içine, çocuklarımızın eğitim haklarına, hayvanlarımızın yaşam hakkına, sağlığımıza kasteden ve insanca var olma hakkımızı elimizden alan bu taş ocaklarından çektiğimiz yeter artık” ifadeleri kullanıldı.

“Dinamitlerinizi ve hafriyat kamyonlarınızı da alın gidin”

Danamandıra’da yaşanan sorunlar ise şu şekilde özetlendi: “Hali hazırda çalışmakta olanlara sürekli yenileri eklenen taş ve kum ocaklarının bazıları, örneğin MADKİM şirketine ait olan, köyümüz Danamandıra'nın hemen içinde yer alıyor. Bu şirkete ait olan ocak, evlerimize 100 metre gibi akıl almaz bir yakınlıkta bulunuyor. Sürekli yapılan taş patlatmalar yüzünden sürekli bir tedirginlik içinde yaşıyoruz. MADKİM, hafriyat kamyonlarını, köyün içindeki yoldan, pencerelerimizin önünden geçiriyor. Her gün çoğu MADKİM'e ait bine yakın hafriyat kamyonunun içinden geçtiği köyümüz, tozdan, gürültüden ve kirlilikten yaşanmaz hale geldi. Tüm itirazlarımıza ve taleplerimize rağmen, yetkililer de bu problemi çözmeye yanaşmıyor. Kesilen göstermelik cezalardan sonra her şey eski haline geri dönüyor, köyümüzde ülkede her gün can alan binlerce hafriyat kamyonunun terörü altında yaşamamız bekleniyor.”

Patlamaların güvenlik önlemleri dahi alınmadan gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamanın devamında ocakların çevreye, doğaya, sağlığa verdiği zararlara dikkat çekilerek “Dinamitlerinizi ve hafriyat kamyonlarınızı da alın gidin. Danamandıra'da taş ocağı istemiyoruz” sözleriyle basın açıklaması sona erdi.

Açıklamanın ardından tek tek söz alan Danamandıralı kadınlar çocuklarını okula göndermediklerini, patlamalar nedeniyle hayvanlarını sağamadıklarını, balkonlarında oturup çay dahi içemediklerini anlatarak şirketlere ve taş ocaklarına izin veren yetkililere tepki gösterdi. Konuşmaların ardından hazırlanan dilekçeler teslim edilerek eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul