“Taş ocağı istemiyoruz!”

Malatya’nın Battalgazi ilçesi yakınlarındaki Naldöken dağına kurulması planlanan taş ocağı protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Temmuz 2015
  • 20:56

Battalgazi’de Zeynel Abidin Vakfı, HDP, Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Malatya Alevileri Eşit Yurttaşlık Platformu’nun aralarında bulunduğu kurumlar ve emekçiler, traktörler ve araçlarıyla taş ocağının yapıldığı bölgeye gelerek eylem yaptı. Eylemde “Köyümüzde taş ocağı istemiyoruz, Naldöken dağı havamız, nefesimizdir, yok edilemez” yazılı pankart açıldı

Basın açıklamasını okuyan Rasim Toprak, köylerinin sınırlarında yer alan Naldöken dağında kurulmakta olan taş ocağının doğal kaynaklara zarar vereceğini belirterek ocak faaliyetinin durdurulmasını istedi. Toprak, daha sonra şunları söyledi:

“Taş ocağının yeraltı sularına, tarımsal faaliyet ve bitkilerine, mera hayvancılığına, çevreye, doğaya ve insana yansıtacağı zararlar kısmen erken zamanda ve daha sonrada birkaç yıl içerisinde kimyasal dinamit etkileriyle Mamurek köylerimizde ve buraya yakın bulunan komşu köylerinde bile yer altını ve üstünü ve soluduğumuz havayı kirleterek, zehirleyerek hastalıklı ve yaşanması güç hale getireceği bilimsel bir gerçektir."

Taş ocağının çevreye zarar vermeyecek bir alana kurulmasının mümkün olduğuna vurgu yapan Toprak, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

“Köylerimizdeki on binlerce tarım arazisini bağı, bahçeyi, insanı, hayvanı, çevre ve doğayı hiçe sayıp taş ocağı gibi bir zararlı faaliyeti buraya kurmanın hiçbir adaletli ve mantıklı yanı olamaz. Taş ocağını köylerimize getirip kuranların, ekolojik önemi, insan hayatını, çevre ve doğa önemini bu güne dek anlayabilmiş olamazlar. Taş ocağının daha olumlu çevre ve doğaya daha zararsız bir yer de kurulmasının mümkün olduğunu biliyoruz. Ama her nedense biz burada yaşayan köylülerden hiçbir fikir almadan oldubittiye getirerek tezgâhlarını buraya kurmuş bulunmaktadırlar. Taş ocağının kurulmasına sonuna kadar karşı duracağız.”

Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapılarak protesto sona erdirildi.