Osmangazi Köprüsü için sermayeye garanti ödeme 2,5 milyar lira

Sermayeye sunulan garanti ödemeler kapsamında Osmangazi Köprüsü işletmecisi Otoyol Yatırım AŞ’ye 2019 yılı için 2,5 milyar lirayı aşkın ödeme yapılması bekleniyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Şubat 2020
  • 17:51

AKP şeflerinin övündüğü “çılgın projeler”, projeyi yapan şirketlere verilen garantilerle açık bir soyguna dönüşüyor. Hazine’yi yağmalayan AKP iktidarı, sermayeye bol keseden garanti vererek “çılgın projelerini” yaptırıyor. Hazine ise asıl olarak emekçilerden gasp edilen vergilerle oluşuyor. AKP/Erdoğan rejimi, işçi-emekçilerden bol kepçeyle alıp sermayeye kaynak aktarıyor.

Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’na, 2019 yılı için araç geçiş garantisi kapsamında 2,5 milyar lirayı aşkın bir ödemenin yapılması bekleniyor. Köprünün işletmecisi Otoyol Yatırım AŞ ile tutara ilişkin henüz görüşmelerin sürdüğü ifade ediliyor. Nisan ayında ödenecek tutar, dolar kuru esas alınarak, garanti edilen araç sayısından kalanlar üzerinden hesaplanacak.

3. köprü ve otoyol için ICA’ya 3 milyar lira ödendi

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nu, IC İçtaş İnşaat–Astaldi konsorsiyumu ICA işletiyor. ICA’ya, 2019 yılı için 3 milyar 50 milyon TL garanti ödemesi yapıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Kuzey Çevre Otoyolu’nda, garanti ödemelerinde “ikili yöntem”e geçildi. Daha önce, örneğin 2018 yılı garanti ödemesi için ilgili yılın ocak ayı dolar kuru esas alınıyor ve garanti ödemesi izleyen yılın nisan ayında tek seferde yapılıyordu.

Bu projede, 2019 yılında değişiklik yapıldı. Garanti ödemeleri 6 aylık dönemlerde gerçekleştirilmeye başlandı. Karayolları Genel Müdürlüğü, Yavuz-Sultan Selim ve Kuzey Çevre Otoyolu’na, 2019 yılı 1 Ocak-30 Haziran dönemi için temmuz ayında, 1 Temmuz-31 Aralık dönemi garanti ödemesini de bu yılın ocak ayında yaptı.

Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun da garantide ikili ödeme sistemine geçilmesi talebiyle resmi başvuruda bulunduğu belirtiliyor. Henüz bu konu karara bağlanmadı.