“Önce can güvenliği, önce yaşam hakkı istiyoruz!”

BES “Önce can güvenliği, önce yaşam hakkı istiyoruz!” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Kasım 2020
  • 11:33

Büro Emekçileri Sendikası (BES), İzmir depreminde hasar gören Karşıyaka Adliyesi’nin ek binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını İzmir BES Şube Başkanı Mustafa Güven okudu. Güven açıklamada şunları ifade etti:

“30 Ekim'de meydana gelen depremde sadece mesken mahallelerde sınırlı kalmamış başta Bayraklı olmak üzere Bornova, Konak gibi İzmir'in birçok semtinde de kamu binalarında hasar meydana gelmiştir. Bu kamu binaları arasında Bayraklı adliyesi, Karşıyaka adliyesi ek binası ve Karşıyaka adliyesi Çiğli ek binası da deprem nedeniyle hasarlar meydana gelmiş olmasına rağmen yargı emekçileri iş sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadan çalışmaya zorlanmıştır.”

Güven konuşmasının devamında şöyle devam etti.

"Çiğli belediyesi uzmanlarınca yapıldığı söylenen inceleme sonucunda Karşıyaka Adliyesi ek binası olan Çiğli'deki yerinde önemli bir hasar olamadığı yetkililere söylenmiştir. Ancak Çiğli Belediyesi eski binasında kendi katlarında çalışma olmadığını dün itibari ile tespit ettik. Ama Karşıyaka Adliyesi’ne tahsis edilen katta adliye çalışanları çalışmaya devam etmektedir. Bizde soruyoruz kendi katlarınızda çalışmayı durdururken Karşıyaka Adliyesi’ne nasıl çalışabilirsiniz diye biliyorsunuz diye soruyoruz? Bu binada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar etüt standartlarına göre bu binada yapısal hasar olmadığını gösteren gerçekten konunun uzmanlarca hazırlanmış yasal kriterlere uygun bir rapor var mıdır?"

Güven "esas ihtiyaç olan bölgeye hizmet verebilecek daha büyük ve sağlıklı bir hizmet binasının bir an önce yapılarak Karşıyaka adliyesine tahsis edilmesidir. Bugüne kadar Karşıyaka baş savcısı ile yaptığımız görüşmelerden anlaşıldığı kadarıyla Adalet bakanlığına tahsis edilecek yeterli arsa olmasına rağmen tahsis edilmemesinin arkasında arsanın denize yakın olması rantın çok büyük olduğunu düşündürmektedir. Gökdelenlere, AVM'lere arsa bulmakta hiç zorlanmayanlar söz konusu vatandaş ve emekçiler olunca kılı kırk yarmaktadırlar. Çiğli ve Karşıyaka halkı mağdur edilmekte çalışanlar ise sağlıklı olmayan binalarda çalıştırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada son olarak  “Bizler için önemli olan "önce can güvenliği, önce yaşam hakkı, sağlıklı binalarda insanca çalışma koşullarında çalışmak tüm emekçilerin hakkıdır” denilerek alkış ve sloganlar ile eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir