BES: “Malumun ilanı YEP”

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Yeni Ekonomik Program ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ekim 2020
  • 14:00

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Yeni Ekonomik Program ve TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ankara’da BES Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında Ekonomi Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı YEP’te ortaya konulan hedeflerin 2020 yılı sona ermeden iflas ettiği ifade edildi.

Basın açıklaması BES Genel Başkanı Serpil Akpınar tarafından okundu. Akpınar, 29 Eylül 2020 tarihinde açıklanan ve 2020-2023 yıllarını kapsayan programın ülkeyi on yıl geriye götürdüğü belirtilirken programın açıklandığı sırada döviz piyasasında yaşanan dalgalanmaya dikkat çekti.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve pandemi koşullarında açıklanan YEP’in emekçiler, kadınlar, çiftçiler, yoksullar, işsizler, EYT'liler için hiçbir çözüm üretmeyeceğini, milyonlarca kişinin geleceğe dair karamsarlıklarını daha da artırdığını belirten Akpınar şunları ifade etti:

“YEP IMF'ye karşı sorumluluklarını yerine getirirken, emekçilerin ve yoksul halkımızın taleplerini yine görmezden gelmiştir. İşgücü piyasasında güvencesizliği, kayıt dışılığı en çok yaşayan, eğreti konumda yer alan kadınlar ekonomik kriz ve pandemi kıskacında gittikçe işsizleşirken, yoksullaşırken ve artan türlü şiddet biçimlerine maruz kalırken, bu yepyeni YEP de kadını görmemiştir.”

Türkiye’de başta TÜİK ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere açıklanan hiçbir veriye güven kalmadığının altını çizen Akpınar savaş politikalarına, süreklileşen OHAL koşullarına değindi.

İşsizliğin ülkede temel bir sorun olduğu belirtilerek şunları ifade etti:

13 milyonun üzerinde işsiz mevcutken ekonomik gidişat yeni işsizlerin bu sayıya ilave olacağı bir dönemi işaret etmektedir. EYT’lilerin taleplerinin karşılanması her zamankinden daha elzem bir duruma gelmiştir. Eğitim ve sağlık sistemi çökmüş durumdadır. Parası olmayana hatta pandemiyle birlikte nerdeyse parası olana dahi eğitim de sağlık hizmeti verecek bir sistem kalmamıştır. Kamusal eğitim, sağlık ve sosyal güvenliğin önemi içinde bulunduğumuz süreçte bir kez daha ortaya çıkmıştır.”

 Açıklamada son olarak şu ifadelere yer verildi:

2021 yılı bütçesinde taleplerimizin yer alması savaş ve rant için değil halktan emekçiden yana bir bütçe için tüm mağdurların birlikte mücadelesi birinci görevimizdir. BES olarak bütçe hakkımıza sahip çıkacağız, TÜİK emekçileri tarafından toplanan verilerin çarpıtılarak kullanılmasına daha fazla ses çıkaracağız. Katılımcı, demokratik bir bütçe için mücadele ederken, savaşa karşı barışı, yoksulluğa karşı insanca yaşamaya yetecek gelir ve iş güvencesi için halktan, emekçiden yana bir bütçe mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz.

 Bütçe takviminin her aşamasını takip ederek kamuoyunu bilgilendirmede üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi ifade ediyoruz.”