Eğitimciler ÖMK’ya karşı alanlarda!

KESK’li emekçiler birçok ilde yaptıkları eylemlerde Ankara’da yaşanan polis saldırısını kınayarak “ÖMK geri çekilsin! Yasaklama ve engellemeler kaldırılsın!” talebini yükseltti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Temmuz 2024
  • 22:15

KESK’li emekçiler birçok ilde yaptıkları eylemlerde Ankara’da yaşanan polis saldırısını kınayarak “ÖMK geri çekilsin! Yasaklama ve engellemeler kaldırılsın!” talebini yükseltti.

İstanbul, Antalya, Denizli, Urfa, Van, Mardin, Antep, Trabzon, Adana, Mersin, Diyarbakır, İzmir, Samsun, Bursa’da eylem yapan eğitim emekçileri KESK adına hazırlanan ortak açıklamayı okudu. Dün (9 Temmuz) Ankara’da yaşanan polis saldırısının hatırlatıldığı açıklamada “Çetelere, mafyalara, rantçılara, depremde on binlerin ölümüne neden olan müteahhitlere kurulmayan barikatlar eğitimcilere kuruldu” denildi.

“ÖMK’ya neden karşıyız?”

Açıklamada ÖMK’nın sessiz sedasız Meclis’ten geçirilmek istendiğine dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Peki, Eğitim Sen ve bizler bu kanun teklifine neden karşı çıkmaktayız?

Kanun teklifi öğretmenlik mesleğini değersizleştirmekte, öğretmenlerin iş güvencesini ciddi anlamda tehdit etmekte, eğitim fakültelerinden mezun olmayı ayrıntıya indirgeyip kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden AKP kadrolarını yetiştirmeyi hedeflemektedir. 

Öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatmakta, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmektedir. Eğitim emekçilerinin kazanılmış haklarını önemli oranda ortadan kaldırmakta, eğitim fakültelerinden mezun olmayı öğretmenliğe atanmada bir ayrıntı haline getirmektedir.

Özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların başta taban ücret düzenlemesi olmak üzere temel ekonomik ve sosyal haklarına, ücret ve çalışma koşullarına ilişkin bir düzenleme içermemektedir. 

Kanun taslağında öğretmenlerin sorumlulukları detaylı bir şekilde belirtilirken, hakları konusunda daha genel ifadelerin kullanılmış olması dikkat çekmektedir. 

Öğretmen adaylarına ve öğretmenlere yönelik disiplin cezalarının ve bu cezaları gerektiren fiil ve davranışların detaylı olarak düzenlenmesi bir gözdağı, öğretmen ve öğretmen adaylarının iş güvencesine yönelik açık bir tehdittir. 

Kanun taslağı birçok noktada keyfiliğe yol açabilecek açık noktalar barındırmaktadır.”

Gerçek bir meslek kanunu için önerilerde bulunulan açıklamada son olarak emek ve demokrasi güçlerine yasa tasarısı boyunca devam edecek eylem ve etkinliklere katılım çağrısı yapıldı.