ÖHD'den Silivri Hapishanesi ile ilgili açıklama

Silivri 5 No'lu L Tipi Hapishanesi'nde mahpuslarla görüşen ÖHD'li avukatlar ivedilikle mahpusların can güvenliği alınması gerektiğini vurgulayarak yetkilileri göreve çağırdı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 14 Nisan 2022
  • 09:55

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖH) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, mahpusların toplu intihara sürüklendiği Silivri 5 No’lu L tipi hapishanesinde kalan mahpuslarla görüştü.

Görüşme sonrası yazılı yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Görüşme yapılan bir mahpus 06.04.2022 tarihinde adli mahpusların tutulduğu koğuşa giren bir gardiyanın durup dururken bir mahpusa tokat atmasından sonra başlayan olaylardan sonraki gün koğuşa 60’a yakın gardiyanın girdiğini ve koğuştaki tüm eşyaları darmadağın ettiklerini; koğuşta bulunan Kuran-ı Kerimler dahil tüm kitapları yırttıklarını; daha sonra koğuşta tutulan tüm mahpusların havalandırmaya götürülüp yere yatırılarak darp edildiklerini, o esnada mahpuslara “Biz devlet adına geldik”, “Size istediğimizi yaparız, “İçinizde erkek yok mu? Dün erkektiniz bugün kız oldunuz”, “Sizi yeşilçam filminde oynatırız”, “Devlet haksız olsada haklıdır” türünde sözler söylendiğini aktarmıştır.

 Görüşülen bir başka mahpus 07.04.2022 tarihinde koğuşta yaşananlardan sonra gardiyanlara psikolojisinin bozuk olduğunu, böyle giderse intihar edeceğini söylediğini buna rağmen gardiyanların kendisine “ip orada, cam kesiği, jilet orada, buyrun” şeklinde sözler sarfettiğini, bunun üzerine de kendisinin başka bir mahpusla birlikte bileklerini keserek intihara kalkıştığını, sonrasında hastaneye götürülmediklerini, sadece revirde pansuman yapılıp koğuşa geri gönderildiklerini söylemiştir. Görüşme esnasında mahpusun kollarında ve bileklerinde derin yara izleri olduğu heyetimizce gözlemlenmiştir. Ayrıca mahpus yetiştirme yurdunda büyüdüğünü ve ailesi dahil yakın kimsesi bulunmadığı için yaşadıklarını kimseye aktaramadığını belirtmiştir.

Görüşme yapılan bir başka mahpus da; 07.04.2022 tarihinde koğuşlarına yapılan baskın ve işkenceden sonra 6 mahpusun ayrıca koğuştan darp edilerek çıkarıldığını ve kamuoyunda yumuşak oda olarak da bilinen “süngerli oda” ya götürülerek burada da darp edildiğini, sonra koğuşa geri götürüldüklerini; darp raporu almak istediklerinde ise kendilerine “Darp raporu alırsanız buradan çıkışınız olmaz” denilerek tehdit edildiklerini aktarmıştır. Bu 6 mahpusun içinde yer alan bir mahpusun daha önce de birkaç kez intihar girişiminde bulunduğunu, buna rağmen bu mahpusların ulaşabileceği yerlere jilet ve ip bırakıldığını aktarmıştır. Görüşülen mahpus bu hususu “Bizim kendimizi öldürmemizi istiyorlar, artık bunaldık intihardan başka bir çözüm bulamıyoruz, zaten bir arkadaşımız bırakılan iple intihar girişiminde bulundu” şeklinde aktarmıştır. Ayrıca bu mahpuslara idare tarafından telefon görüş yasağı getirildiği öğrenilmiştir.”

Ulusal ve uluslararası yasal mevzuatların hatırlatıldığı açıklamada “Silivri’de yaşanan ve kamuoyuna yansıyan iddialar ile yaptığımız görüşmelerde hapishane idaresinin yaşam hakkına ve işkence yasağına dair tüm yükümlülüklerini ihlal ettiği görülmektedir. Bu hususların Adalet Bakanlığı tarafından aydınlatılmaması ayrıca başka bir ihlal oluşturacaktır” denildi.

İddiaların açığa çıkarılması çağrısı yapılan açıklamada Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) ve Adalet Bakanlığı göreve çağrıldı.