“Nükleer silahlar yasaklansın!”

Nükleer Karşıtı Platform, Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası atılmasının 78. yılı vesilesiyle açıklama yayınladı ve nükleer silahların yasaklanması gerektiği uyarısında bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Ağustos 2023
  • 11:30

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Hiroşima ve Nagazaki`ye atom bombası atılmasının 78. yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada “Nükleer silahlar yasaklansın” dedi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Başını ABD-Batı-NATO`un çektiği kapitalist-emperyalist saldırganlık ve yayılmacılık, ekonomik, toplumsal, kültürel, bütün alanlarda engel tanımamakta, sürekli çatışma ve savaş riskleri doğurmaktadır. Hiroşima ve Nagazaki saldırısının ardından nükleer silahların üstünlük ve caydırma özelliğine tanık olan kapitalist ülkeler, nükleer silah üretimi ve nükleer santral faaliyetlerine ağırlık ve hız vermiştir. Yapılan araştırmalar, insanlığın geleceğini doğrudan ilgilendiren nükleer silahlara ilişkin tedirgin edici rakamları ortaya koymuştur”

Batı yayılmacılığıyla kışkırtılan Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte iki ülke arasında giderek tırmanan şiddetin her an nükleer bir savaşa dönmesi ihtimali ciddi bir tehdit olduğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu ülkelerdeki nükleer santrallerin hedef alınması büyük facialara neden olacaktır. Nükleer savaşın kazananı olmayacağı, böyle bir savaşın insanlığın sonu olacağı açıkken ‘gerekli görülmesi halinde nükleer silah kullanmaktan kaçınılmayacağı’ yönünde yapılan açıklamalar, küresel güvenlik kaygılarını büsbütün arttırmıştır”

Açıklamada talepler şu şekilde ifade edildi:

“-Türkiye’de de konuşlandırılan ABD-NATO nükleer silahlarının derhal ve tamamen çekilmesi, --İncirlik Üssü’nün nükleer silahlardan arındırılması

-Birleşmiş Milletlerde ezici bir çoğunlukla 2017 yılında kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması’nın daha fazla vakit kaybedilmeden imzalanması ve TBMM’de onaylanması

-Mersin`de deprem fay hattı yakınında inşa edilen ve meydana gelen aksaklıklarla daha şimdiden tehlike yaratan Akkuyu Nükleer Güç Santralı başta olmak üzere, Sinop ve Kırklareli`nde kurulması planlanan santral ile nükleer silah projelerinin durdurulması.”