“Normalleşme” aylık vaka sayısını 25 bine çıkardı

SES Ankara Şubesi, Ankara'da Mart ayında normalleşmeyle beraber vaka sayısının 25 bine çıktığını, “normalleşmenin” getirdiği kontrolsüzlük sürdüğünde aylık ölüm sayısının 4 binlere çıkmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 24 Mart 2021
  • 13:50

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, “normalleşme” ve buna bağlı kontrolsüz vaka artışın yaşandığı Ankara'daki Mart ayı verilerini yazılı açıklama yaparak duyurdu.

“Normalleşmeyle” artan vaka sayılarına dikkat çekilen açıklamada şunlar ifade etti:

Salgın verileri göstermektedir ki vakalar en çok emekçilerin, yoksul halkın yaşam ve çalışma alanında görülmektedir. Her geçen gün açlık ve yoksulluk sınırı artarken, halka yönelik vergiler ile finanse edilen sağlık hakkına ulaşımda, bugüne kadar sonuç alınamamıştır. Sağlık bütçesi koruyucu sağlık hizmetlerinde önemli yer tutan aşıya değil, şehir hastaneleri kirasına aktarılmaktadır.”

Aşı konusunda hiç bir vaat gerçekleşmedi, vaka artışı tırmandı

Aşıyla ilgili söylenen vaatlerin hiçbirinin gerçekleşmediği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde aşı konusu, yalancı çobana dönüşmüşken, her geçen gün vaka sayıları artmakla birlikte, iktidarın vurdumduymazlığı ve görmezlik hali sürmektedir. Türkiye geneli verilere bakıldığında Mart ayında bir önceki aya göre günlük vaka sayısı yüzde 90, hasta sayısında artışımız ise yüzde 27’dir. Mart ayında 8 gün dışında tüm günlerde bir önceki güne göre vaka sayısı artış göstermiştir. Mart ayının başına göre vaka sayımızdaki artışımız yüzde 125’tir. Pandeminin pik yaptığı aralık ayının ortalama yatak doluluk oranı yüzde 54 iken bugün de yatak doluluk oranımız yüzde 54’tür. Aralık ayında yoğun bakım yatak doluluk oranımız ise yüzde 71 iken, bugün yoğun bakım yatak doluluk oranımız yüzde 65’tir.

Hasta sayımız vaka sayımıza göre daha düşük düzeyde artış göstermiştir. Ancak ölüm sayılarında sözde azalışa karşın ağır hasta sayımız ve yatan hasta sayımız her geçen gün artış göstermektedir. Hasta vaka oranımız azalmakta ancak vaka test oranımız artmaktadır. Yeni görülen vakaların hastaneye yatış oranı ve ölüm oranı düşmekte ancak vaka pozitif oranı ve vaka artışı nedeniyle daha fazla hasta tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Hastaneye yatış oranındaki düşüş iyimserliği vaka artışı nedeniyle kötümser bir durumu ortaya koymaktadır. Mart ayı vaka sayısı aralık ayı ortalaması olan 25 bin vaka sayısına ulaşmaktadır.”

Açıklamada ayrıca Mart ayı itibariyle günlük ortalama ölüm sayısının 73 olduğu belirtildi.