Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemi

Diyarbakır, Batman, İzmir ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenle için adalet arandı, Ankara’da ise hasta mahpusların serbest bırakılması istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Mart 2024
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 789. hafta eylemini Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Diyarbakır Kulp’ta 18 Mart 1994’te gözaltında kaybedilen Mirza Ateş’in akıbeti soruldu. Eylemde ilk söz alan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Ercan Yılmaz, 11 kişinin katledildiği Kulp Davası’nın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine tepki göstererek, insan hakları suçlarının zaman aşımına olmayacağını vurguladı. İHD Diyarbakır Şube Kayıp Komisyonu Üyesi Fırat Akdeniz Mirza Ateş’in akıbetini soran açıklamayı yapmasının ardında oturma eylemine geçildi.

Batman’da kayıp yakınları ve İHD üyeleri eylemlerinin 625. hafta eylemini Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde yaptı. Bu haftaki eylemde 1998 yılı Nisan ayında Batman’da kaybedilen İzzet Seven’in akıbeti, İHD Şube Yöneticisi Sinan İslam Gegin tarafından soruldu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapıldı.

İHD İzmir Şubesi Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdiği eylemde Hasan Ocak için adalet talep etti. Basın metninin Kürtçesini İHD Ege bölge sorumlusu Zafer İncin, Türkçesini İHD İzmir yöneticisi Caner Canlı okudu.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları Yüksekova Sanat Sokağı’nda düzenlediği 115. hafta eyleminde 2008 Newroz’unda katledilen İkbal yaşar için adalet talep etti. Eylem sonrası İHD Hakkari sosyal medya hesabında şu paylaşım yapıldı:

“115.haftamızda 2008 yılında Newroz kutlamaları sırasında göğsünden vurularak katledilip faili meçhul bırakılan İkbal Yaşar için toplandık. İkbal için,adalet için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz.”

Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi 498. hafta eylemini İHD Ankara Şubesi önünde gerçekleştirdi. Bu hafta eylemde Sincan 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 75 yaşındaki ağır hasta tutsak Sabri Yavuz’un serbest bırakılması istendi. Basın metnini  İHD MYK üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eşsözcüsü Nuray Çevirmen okudu.