Gözaltında kayıplar ve hasta mahpus eylemleri

Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de gözaltında kaybedilenler için adalet arandı. Ankara ve İzmir’de ise hasta mahpusların serbest bırakılmaları istendi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 30 Mart 2024
  • 22:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 790. Hafta eylemini Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde 1996 yılında Bingöl’de gözaltında kaybedilen Orhan Yakar'ın akıbeti soruldu. Basın metnini İHD Şube Kayıp Komisyonu Üyesi Berfin Elçi okudu.

Açıklamanın ardından 1 dakika oturma eylemi yapıldı.

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları 626. hafta eylemini Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları önünde yaptı. Eylemde 1 Nisan 1994 yılında Şırnak Cizre’dee gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Bulmuş’un akıbeti soruldu. İHD Şube Yöneticisi Reşit Çetinkaya basın metnini okuduktan sonra oturma eylemi yapıldı.

İHD Hakkari Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, 116. hafta eylemini Yüksekova’da bulunan Sanat Sokağı’nda gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Yüksekova’da 27 Ekim 1995 günü Binbaşı Mehmet Emin Yurdakul komutasındaki Yüksekova Komando Taburuna bağlı askerler tarafından işkence edilerek katledilen Münir Sarıtaş’ın faili soruldu.

İHD Şube üyesi Pınar Zengin’in okuduğu açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi,499. Hafta eylemini İHD Ankara Şube önünde gerçekleştirdi. Bu hafta düzenlenen eylemde Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutulan hasta tutsak Leyla Aygün’ün serbest bırakılması istendi.

Basın metnini İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi ve Merkezi Hapishaneler Komisyonu Eş sözcüsü Nuray Çevirmen okudu.

İHD İzmir Şubesi üyeleri 287. hafta eylemini Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Menemen R Tipi Kapalı Hapishanesi’nde bulunan Şemsettin Ekinci'nin serbest bırakılması istendi. Eylemde basın metninin Kürtçesini İHD Ege Bölge Sorumlusu Zafer İncin, Türkçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Ali Aydın okudu.