İşçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükünü arttıracak vergi düzenlemesine dair işçi ve emekçilerden tepkiler gelirken, işçi sendikaları konfederasyonları Türk-İş, DİSK ve Hak-İş ortak açıklama yaparak taleplerini duyurmuş, “adaletli vergi düzeni” istemişti.
Sermaye cephesinden de tasarıya ilişkin açıklamalar yapılmaya devam ediyor. Kendilerine ek yük getireceğini düşündükleri maddeleri eleştiren sermayedarlar, “adil vergi” gibi kulağa hoş gelen laflar kullansa da “vergi tabana yayılsın” ortak istemiyle emekçiler üzerindeki yükün ağırlaşmasını diliyor. Zira sermaye cephesinin istemleri, işçi ve emekçilerin değişim talepleriyle uyuşmuyor.
Yeniden değerlendirilmesini talep ettiği maddeleri sıralayan TÜSİAD’ın ardından AKP’nin yandaş sermaye örgütü MÜSİAD da “bazı maddelerin mutlaka yeniden değerlendirilmesi” isteminde bulundu.
Sermaye “vergi tabana yayılsın” istiyor
MÜSİAD’dan yapılan açıklamada, mevcut vergi sisteminin tasarruf, yatırım ve istihdam açısından engel teşkil ettiğine, kayıt dışı ekonomi ve istihdama karşı yetersiz kaldığına değinilerek “kanun teklifini çok önemsedikleri” dile getirildi.
“Altı dilimli gelir vergisi” teklifinde bulunulan açıklamada, 75 bin lira gelire kadarki vergi oranının yüzde 15’te kalması istenerek diğer dilimler şöyle sıralandı:
“150 bin TL’nin 75 bin TL’si için 11 bin 250 TL, fazlası için %20 olmalıdır.
225 bin TL’nin 150 bin TL’si için 26 bin 250 TL, fazlası için %25;
300 bin TL’nin 225 bin TL’si için 45 bin TL, fazlası için %30;
500 bin TL’nin 300 bin TL’si için 67 bin 500 TL, fazlası için %35 gelir vergisi,
500 bin 1 TL’nin 500 bin TL’si için 137 bin 500 TL, fazlası için %40 oranında gelir vergisi.”
Lüks araç, gayrimenkul edinme ile ilgili eleştiriler
Konaklama vergisinin yüzde 1 olması istenen açıklamada, yasa tasarısının 11, 12, 13, 14 ve 15. maddelerin tamamen kaldırılması talep edilerek “Hâlen yürürlükte olan maddeye ilaveten araçlar için ödenen yıllık MTV’nin gider olarak dikkate alınmasıdır. Zira ödenen vergilerin kabul edilmeyen gider olarak tanımlanması vergi adaletinin sağlanmasına engel teşkil edecek ve bu uygulama otomotiv sektörü ve yan sanayiine de olumsuz yansıyacaktır” denildi.
Açıklamada eleştirilerin sıralandığı bölümde ayrıca, ticari işletmelerin araç kiralamada ve sıfır araç alımında ÖTV ve KDV’den düşülecek miktarların sınırlanması nedeniyle lüks araç kiralama ve satın almada vergi avantajının ortadan kalktığına da değinildi.
Tasarının 31. maddesinin “gayrimenkul edinme maliyetini arttırıcı bir nitelik taşıdığı”ndan yakınılan açıklamada, Değerli Konut Vergisi ile ilgili 32-40 maddelerinde çok sayıda meskeni bulunanların kapsam dışı bırakılması eleştirildi. Açıklama, verginin tabana yayılması talebiyle son buldu.