Tekirdağ Saray’da Güngörmez Mahallesi’ndeki ormanlık alan taşocağı tehdidiyle karşı karşıya. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunan şirket, meşe ve gürgen ormanlarının bulunduğu alanda 3 milyon 500 bin ton üretim yapmak istiyor. Proje alanı geniş yapraklı orman alanı içerisinde kalıyor. Çalışmalar sırasında patlatma yöntemi de kullanılacak.
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, bölge sakinleri ve Saray Belediyesi taşocağının yeraltı ve yerüstü su kaynakları ile çevreye zarar vereceğini belirterek itiraz etti. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü de bakanlığa proje hakkında olumsuz görüş bildirerek çıkarılacak malzemede insan sağlığını olumsuz etkileyen maddelerin olduğu ve bunun yağışlarla yeraltı sularına karışacağına dikkat çekildi. Alanın yakınlarında Güneşkaya Mağaraları ve Hisartepe Tümülüsü yer alıyor. Bakanlık önümüzdeki günlerde projeye ilişkin son kararı verecek.
4 katına çıkacak
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Alevtaş Madencilik Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. 2017’de “Metagranodiyorit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” başvurusu üzerine 23.18 hektarlık ormanlık alanda “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir” kararı verildi. Şirket sahada çalışmalara başladı. Saray Doğayı Koruma Derneği bu projenin bölgeye zarar vereceğine dikkat çekerek karara karşı dava açtı. Dernek lehine çıkan bilirkişi raporu geçen günlerde dava dosyasına girdi. Raporda özetle “orman ekositeminin başka amaçlar için kullanılmasının, ormanın tam ekolojik işlevlerinden vazgeçilmesi anlamını taşıdığı” belirtildi. Dava sürüyor. Ancak şirket bu kez de 17 Ağustos 2017’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na “Metagranodiyorit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Kapasite Artışı” projesi için başvuruda bulundu. ÇED raporu 31 Mayıs’ta askıya çıktı. ÇED raporunda yılda 330 bin ton olan üretim kapasitesinin 3 milyon 500 bin tona, proje alanının ise 4 katı olan 88.4 çıkarılması istendi. Ruhsat alanının tamamı meşe ve gürgen ağaçlarının yoğunlukta olduğu alan. Proje alanında şu an mevcut izinli alan içerisinde şantiye alanı için yüzey hazırlama ve ön hazırlık çalışmaları yürütülüyor. Bazı noktalardan da malzeme alımı yapılıyor. Raporda kapasite artışı kapsamında kırma eleme tesisi kurulacağı ifade edildi.
İtiraz edildi
Projeye ilişkin Saray Belediyesi’nden görüş istenmedi. İlçe belediye de dün bakanlığa bir yazı yollayarak projeye itiraz ettiklerini belirtti. İlçe belediye itiraz yazısında söz konusu alanın Güngörmez doğal ve arkeolojik sit alanına yakın mesafede olduğu belirtilerek alanın orman ve yeraltı suyu beslenme alanına hâkim fonksiyonda olduğuna dikkat çekti. Bölgede önemli su kaynaklarının olduğu ifade edilen yazıda su kaynaklarının kirlenmeye karşı korunması gerektiğini vurguladı. Yazıda özetle şu ifadeler kullanıldı: “Su kaynaklarını kullanan çiftçiler ile yerleşim alanlarında yaşayan halkın zarar görmesi kaçınılmaz. Bahsi geçen bölgede manda yetiştiriciliği, mantarcılık gibi faaliyetler gerçekleştirildiğinden olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
Ağaç sayısı belirsiz
Raporun proje kapsamında oluşması muhtemel çevresel etkiler bölümünde ise çarpıcı detaylar yer aldı. Toz ve gürültü oluşumu, patlatma etkileri, atık oluşumu, bölge flora ve faunasında meydana gelebilecek değişiklikler ve sosyal etkiler olarak sıralanan çevresel etkiler bölümünde Ağaç kesiminin gerekli olduğunun belirtilmesi ise dikkat çekti. Ne kadar Ağaç kesileceği ise net bir şekilde ifade edilmedi.