Kirli savaşın bir parçası: Orman yangınları

Kürdistan’daki orman yangınlarının kirli savaş politikalarının bir parçası olduğu ve yangınların failinin sermaye devleti olduğu görülüyor. Kürdistan'daki orman yangınlarının kalıcı olarak söndürülmesi kirli savaşın bitirilmesiyle mümkündür.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2018
  • 12:10

Sermaye devleti kirli savaşta, imzacısı oldukları uluslararası savaş kuralları bir yana ahlaka ve vicdana sığmayan yöntemler uyguluyor. Kürdistan’daki orman yangınları da sermaye devletinin kirli yöntemlerinden biri. Doğayı talan eden orman yangınlarında kuşkusuz rant hesapları da var. Ama Kürdistan’daki orman yangınları, öncelikli olarak inkar ve imha politikasının bir parçası.

Orman yangınlarının faili sermaye devleti

Kürdistan’da orman yangınları sermaye devletinin kontrolü altında çıkmamışsa bile, kontrollü bir şekilde, söndürülmüyor, söndürülmesi engelleniyor ve büyütülerek tam bir doğa talanına dönüştürülüyor.

Bingöl’ün Genç ilçesi kırsalında özel güvenlik bölgesi ilanından 3 gün sonra bölgede bulunan Güzeldere Jandarma Karakolu ve Suveren Jandarma Karakolu askerlerinin karakol alanının çevresindeki ağaçları yakması sonucu yangın çıktı. Bu bir iddia değil, somut bir gerçek. Gerekçe ise karakolun etrafını çıplaklaştırarak, ani bir saldırıya uğrama riskini azaltmak.

Ne var ki sadece karakolun çevresindeki ormanlık alan yakılmıyor. Ormanı yakanlar, 3 gün boyunca yangına müdahale etmedikleri gibi, köylülerin yangını söndürme girişimlerini de engellediler. 3 gün sonra yangın kontrol altına alındı, ama azımsanmayacak ormanlık alan yandı.

Dersim’de orman yangınları “gelenekselleşti”

Dersim’de orman yangınları, Dersim Dernekleri Federasyonu'nun dediği gibi, “gelenekselleşti.” Dersim'de geçtiğimiz yıl da orman yangınları olmuş, bugün olduğu gibi kontrollü bir şekilde büyütülmüştü. Söndürüldüğünde ise binlerce hektarlık ormanlık alan yanmıştı.

Bugünse yangın köylere ulaşmış durumda. Bombardımanla başlayan yangın orman köylerine ulaşacak kadar büyütüldü. İki haftalık süreçte göstermelik bile olsa bir söndürme çalışması olmadığı gibi, halkın yangını söndürme girişimi dahi engelleniyor.

Dersim ve Bingöl'ün yanı sıra Mardin’in Midyat ilçesinde 16 Ağustos’ta belediyenin çöp depolama alanında çıkan yangın ormanlık alana sıçradı. 3 gün süren yangında en az 20 hektarlık ormanlık alan yandı.

Operasyonlarda ormanlık alanların havadan bombalanmasıyla sık sık yangınlar çıkıyor. Temmuz ayından bu yana Şırnak’ta bulunan Cudi ve Gabar dağı bölgelerinde böyle yangınlar çıktı. Yangınlar binlerce hektarlık orman alanı ve tarım arazisi yanana dek söndürülmedi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi Aşağıdere (Gelejêr) köyü kırsalında 17 Ağustos’ta yangın çıktı.

Yangınları ‘işçilerin birliği halkların kardeşliği’ söndürür

Yüzeysel bir bakışla dahi Kürdistan’daki orman yangınlarının kirli savaş politikalarının bir parçası olduğu ve yangınların failinin sermaye devleti olduğu görülüyor. Kürdistan'daki orman yangınlarının kalıcı olarak söndürülmesi kirli savaşın bitirilmesiyle mümkündür.

Bu yüzden Kürdistan’daki orman yangınlarını söndürecek, kirli savaşı bitirecek slogan haykırılmalı ve ete kemiğe büründürülmeli: “Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardeşliği!”

H. Ortakçı