Istranca Ormanları’nı talan eden ‘Türk Akımı’na protesto

Trakya’daki Istranca Ormanları’nın “Türk Akımı” projesi için talan edilmesi protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Haziran 2018
  • 12:20

Kuzey Ormanları’nın bir parçası olan Istranca Ormanları’nın “Türk Akımı” doğalgaz projesi için talan edilmesi protesto edildi.

Taksim’de Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Kuzey Ormanları Savunması (KOS) ve Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) adına açılan ozalitlerde talanın durdurulması istendi.

KOS adına basın açıklamasını ise Ayşe Yıkıcı okudu. Açıklama, Rusya’nın yıllık 750 milyon dolar kâr edeceği “Türk Akımı” doğalgaz boru hattı projesi için Istranca Ormanları’nın katledildiğine dikkat çekilerek başladı.

Geçtiğimiz ay 700 dönümlük ormanlık alanın proje için acımasızca katledildiği, bu talanı duyurmak için yapılan haberlerin ise sansürlendiği belirtildi.

Talan projesi ile Istranca Ormanları’nın boydan boya 30 km boyunca ortadan yarılacağı ve milyonlarca ağacın katledileceği belirtilerek şunlar söylendi: “Istrancalar’ı yok edecek, sayısız endemik ve yerine konulamaz değerlerin, binlerce yılda oluşan ormanların ve dünyaca eşsiz ekosistemlerin hesapsızca ve günü kurtarmak adına şirketlere peşkeş çekilmesine derhal son verilmesini talep ediyoruz. Ülkemizin geleceğinin yok edilmesine, nefesimizin kesilmesine, halkın cebinden şirketlerin zengin edilmesine ‘Hayır’ diyoruz!”

Trakya’nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşaması

“’Türk Akımı’ Trakya’nın gözden çıkarılmasının ileri bir aşamasıdır!” ifadeleriyle devam eden basın açıklamasında, son dönemde Trakya’da hayata geçirilen talan projelerine de dikkat çekildi. 3. Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Havalimanı inşaatları için Çatalca’dan Tekirdağ’a kadar taş ocakları açılarak doğanın talan edildiği ifade edildi. Köylerin çevresinde birden fazla taş ocağı açılarak insanların nefessiz bırakıldığı söylendi.

Bölgeyi delik deşik eden rüzgar enerji santrallerinin yanı sıra Çerkezköy’ün yanı başındaki ormanların kıyılarak kömürlü termik santral yapılmak istenmesi teşhir edildi.

İki yıl önce rafa kaldırıldığı söylenen Trakya’ya Nükleer santral projesinin de yeniden gündeme getirildiği belirtilerek, şu ifadelerle açıklama sonlandırıldı: “Bizler Rus doğalgaz boru hattı için yapılan ‘Türk Akımı’isimli doğa katliamının derhal durdurulmasını, Kuzey Ormanları’na saldırmakta olan doğa ve yaşam düşmanı şirketlerin Trakya’yı ve Kuzey Ormanları’nı derhal terk etmesini istiyoruz. Trakya’da, Kırklareli, Saray’, Lüleburgaz ve Çorlu’daki doğal güzelliklerin, yerleşim alanlarının ve tarım alanlarının feda edilmesini istemiyoruz.”

“Doğayı talan edenlere oy yok!”

Basın metninin ardından DAYKO ve Donkişot Bisiklet Kolektifi adına da konuşmalar yapılırken, bu talan projesiyle aslında İstanbul’un hava ve su kaynağının yok edildiği, ÇED raporları beklenmeden talan projesine başlandığı ve projeye göre 50 metre genişliğinde olması gereken yolların 200 metreye kadar yasadışı bir şekilde genişletildiği söylendi.

“Ormanıma suyuma Trakya’ya dokunma!”, “Ormana proje yapılamaz!”, “Yağma değil doğa kazanacak!” sloganlarının atıldığı eylem 24 Haziran’da doğayı talan edenlere oy vermeme çağrısıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul