Türkiye’de yağmalanan orman alanı: 535 bin hektar

Dünya Çevre Günü vesilesiyle yayınlanan rapora göre 2004’ten bugüne 535 bin hektar orman alanı yağmalandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Haziran 2019
  • 16:54

Türkiye Ormancılar Derneği, Dünya Çevre Günü vesilesiyle “Türkiye Ormancılığı: 2019” başlıklı bir rapor yayınladı. Ormanların sermayenin çıkarları doğrultusunda talan edildiğini bir kez daha ortaya koyan rapora göre, 2004 yılından bu yana 535 bin hektarlık alan çeşitli bahanelerle orman alanı dışına çıkarılarak ranta açıldı.

Madencilik ve enerji üretiminin, orman yağmasının bir gerekçesi haline getirildiği vurgulanan rapora göre, bu kapsamdaki yasalarla 2015 yılından itibaren orman talanı için madencilik alanında 7 bin 917, enerji alanında 3 bin 409 izin verildi. Böylece 165 milyon metrekarelik orman alanı ranta açıldı.

Yasal ayak oyunlarına ilişkin detayların da yer aldığı raporda 7139 sayılı torba yasa hatırlatıldı. Bu yasanın; suyun, toprağın, ormanların sermayeye peşkeşinin önünü açtığı belirtildi. Söz konusu yasanın yol açacağı sonuçlara ise şu ifadelerle dikkat çekildi: Dikili satışlar yoluyla ülke ormanlarının tahrip edileceği, ormanların ormancılık dışı ve toplum yararına olmayan pek çok iş ve işlemle zarar göreceği, orman köylülerinin bazı yasal hak ve imtiyazlarından mahrum kalacağı ve orman teşkilatına yapılacak atamalarda adaletsiz uygulamaların görüleceği...”

Raporda, ormanların sermayeye peşkeşine hizmet eden yasalara bir diğer örnek de 7 Aralık 2018 tarihli Maden Kanunu oldu. Orman alanlarının madenlere tahsisi sonucunda oluşacak “toplumsal kayıpların” bu yasa ile hiçe sayıldığının altı çizildi.

Selüloz endüstrisi için de ormanların talan edildiğine değinildi. Bu kapsamda kağıtlık odun ve lif yonga odunları kullanımındaki artışa dikkat çekildi. Bununla birlikte yetersiz ağaçlandırma yapıldığına işaret edildi.

Ayrıca, Orman Genel Müdürlüğü’nün çalışan sayısının 2013 yılından bu yana yüzde 9 düştüğü göze çarpan rapora göre, kurumun aynı dönemde bütçesinde de düşüş yaşandı.