“6 mülteci işçiyi unutturmayacağız”

İstanbul’da 6 göçmen işçinin ölümüne ilişkin tutuklananların serbest bırakılmasına dair DİSK yazılı açıklamayla tepki gösterdi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Mart 2022
  • 23:10

DİSK, İstanbul'un Güngören ilçesinde bulunan bir menteşe atölyesinde çıkan yangında 6 göçmen işçinin ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmayla açıklama yaptı.

Söz konusu olayda 2 tutuklunun sağlık gerekçesi sebebiyle serbest bırakılmasına tepki gösterilen açıklamada yeni mülteci ölümlerin sebebi olacağı vurgulandı.

Mültecilerin güvencesiz, sigortasız, kaçak olarak en ağır koşullarda çalıştırılmasına göz yuman iktidarın daha öncede işlenen mülteci cinayetlerinde de sessizliğini koruduğunun altı çizilen açıklama şu şekilde devam etti:

“Güngören’deki patlamaya dair de sessizliğini koruyor. Mültecileri çalıştığı işyerlerinde denetim yapmayanlar, patlama sonrası soruşturmaya dair gizlilik kararı alarak zincirleme işlenen cinayetlerin üzerini kapatmaya çalışıyor. Patronlar ise mültecilerin emeği üzerinde büyük karlar elde ederken, iktidara şükranlarını sunuyor. Çünkü iktidar mültecilerin en ağır koşullarda sömürülmesine, vahşi biçimde çalıştırılmasına ve son katledilmesine dahi göz yumuyor. Bu işlenen cinayetlerde denetim mekanizmasını çalıştırmayan, işletmeyen, devletin tüm kurumlarının sorumluluğu bulunmaktadır.”

Tutukluların serbest bırakılmasının yeni mülteci ölümlerine yol açacağı belirtilen açıklamada “Denetim mekanizmalarının çalıştırılmaması, işletilmemesi mülteci emeği üzerinden, daha fazla kar ve daha fazla kan anlamına gelecektir” denildi.

“Davanın takipçisi olacağız”

Açıklamada iktidara şu şekilde seslenildi:

“Mültecilerin çalışma ve yaşama koşullarının iyileştirilmesi için hızlıca adımlar atılmalıdır. Mültecilerin çalışma izinlerinin patronlar eliyle değil, doğrudan mülteciler tarafından alınmasını sağlanacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Güngören’de ölümlere neden olanların elini kolunu sallayarak hiçbir şey olmamış gibi dolaşmalarına göz yumulmamalı, soruşturma sorumluluğu olan tüm kurumları da içerecek şekilde genişletilmelidir. Soruşturma süreci gizlilik içinde değil şeffaf biçimde yürütülmelidir.

Bir kez daha yaşanan bu yangında hayatını kaybeden mültecilerin ailelerine baş sağlığı diliyor, ülkeyi yönetenlere sorumluluklarını hatırlatıyor, bu davanın takipçisi olacağımızı ifade ediyor, kayıt dışı çalıştırmanın önlenmesini, mültecilerin insanca çalışma ve yaşam koşullarının güvence altına alınmasını istiyoruz."