Muğla Köyceğiz’de en az 80 tür endemik bitkiye ev sahipliği yapan Sandras Dağı’nın maden ocaklarına kurban edilmemesi için verilen mücadele sürüyor.
Sandras Dağı’nda Çamovası Mahallesi sınırları içinde Efes Endüstri Min. San ve Tic. A.Ş tarafından yapılması planlanan olivin ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir” kararının iptali için açılan davanın keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi.
Kitle örgütleri ve yaşam savunucularının da katılım sağladığı keşifte iki ocağın ve kırma eleme tesislerinin yapılacağı alanı gezdi. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın davacısı olduğu dosyada maden ruhsat sahasının 100 hektarlık bölümünün “kesin korunan sit alanı”nı ihlal ettiği vurgulanırken Sandras Dağı’nın Köyceğiz için bir “çatı ekosistem karakteri” taşıdığı ifadeleri yer aldı.
“Maden ruhsatları iptal edilmeli”
Keşfe katılan Erbay, şu açıklamalarda bulundu:
“Keşif esnasında Sandras Dağı’nda yanan ve Anayasanın 169. Maddesine göre tekrar ağaçlandırılması gereken orman alanlarımızı da gördük. Üstelik Paris iklim Anlaşmasının imzalandığı ve 20 yılda yanan orman alanı kadar ormanımızın sadece 1 yılda yandığı bugünlerde devlet kurumlarının bir an önce orman varlığını azaltan özel sektöre ait tüm maden ruhsatlarını iptal etmesi gerekmekte. Yaşam kaynaklarımızı yok eden maden, termik, nükleer, JES, HES gibi ekokırım faaliyetleri özel sektöre tamamen kapatılmalı.”