Metin Göktepe mezarı başında anıldı

Gazeteci Metin Göktepe, katledilişinin 26. yılında mezarı başında anıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Ocak 2022
  • 15:23

Haber izlediği sırada polisler tarafından gözaltına alınan ve öldürülen Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe, katledilişinin 26. yılında mezarı başında anıldı. Göktepe, 8 Ocak 96’da Ümraniye E Tipi Cezaevinde öldürülen tutuklular Orhan Özen ile Rıza Boybaş’ın cenaze törenini izlemek için gittiği Alibeyköy’de polisler tarafından gözaltına alınmış ve götürüldüğü Eyüp Kapalı Spor Salonu’nda dövülerek öldürülmüştü.

İstanbul Esenler’de bulunan Kemer Mezarlığındaki mezarı başında ailesi, çalışma arkadaşları ve meslektaşlarının katılımıyla yapıldı. Anma haberin peşinde koşarken katledilen gazeteciler için saygı duruşu ile başladı. Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat söz aldı ve gazetecilere yönelik artan baskıların devam ettiğine, halkın haber alma hakkına dönük saldırılara değindi. Polat, sözlerini “Bugün hala Metin’in halkın haber alma hakkı için tutumu, duruşu, enerjisi bize yol göstermeye devam ediyor” diyerek tamamladı. Ardından Metin Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe söz aldı ve şunları dedi:

“Gerçeği öldürmek isteyenler tarafından katledildi Metin” dedi. Göktepe, halkın, gazetecilerin, avukatların Metin’i sahiplenmesine değinerek “Türkiye’de öldürülen gazetecilerin içinde katilleri ceza almış tek dava oldu. Ancak bizim için cezasızlık bitmiş değil, memlekette o ortamı hazırlayanlardır.”

“Metin’in yaktığı ışığın yolundan binlerce gazeteci yürüyor”

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş şunları ifade etti:

“Metin Göktepe gerçeğin, haberin peşinden koşarken katledileli 26 yıl oldu. 26 yıldır hala gazeteciler haber peşinde koşarken darp ediliyor, gözaltına alınıyor, öldürülüyor. Metin’in yaktığı ışığın yolundan binlerce gazeteci yürüyor. Saygıyla anıyoruz...”

“Biz sokağın engellenmesine, yasaklanmasına izin vermeyeceğiz”

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz “Ekmek hakkı kadar, halkın haber alma hakkı da önemlidir” diyerek şunları vurguladı:

“Bugün de halkın çektiği eziyet, zorluklar, ekmek, hürriyet, bağımsızlık talebi için yan yana gelen bizler sokağa çıkmaları halinde ölümle tehdit ediliyor. Bu faşist zihniyet devam ediyor. Ne zaman sokağı hedef gösterdilerse kurban seçtiler, biz sokağın engellenmesine, yasaklanmasına izin vermeyeceğiz.”

“Herkes bilsin ki. Metin katledildiyse biz sokağa çıkabilelim diye katledildi”

Ahmet Şık “Metin’in bize bıraktığı miras için buradayız” başladığı konuşmasında “O günden bugüne yöntem değişerek hakikati boğmaya çalışanların varlığı sürüyor. O gün kurşunlarla, bombalarla katledilenler bugün diri diri toprağa gömmeye çalışıyorlar” dedi. “Herkes bilsin ki. Metin katledildiyse biz sokağa çıkabilelim diye katledildi” diyen Şık “Barikat sokağı kapatır ama yolu açar” sözünü hatırlatarak sözlerini tamamladı.

İHD Genel Başkanı Gülseren Yoleri yaptığı konuşmada “Metin gerçeği toplumla buluşturmak için büyük bir çaba harcadı. Sadece haber yapmadı, verilen mücadeleyi yüreğinde hissetti” dedi. Gülsüm Elvan söz alarak “Fadime Ana’nın üzerine ne söyleyebilirim ki, katilimiz aynı” dedi. Konuşmaların ardından anma sonlandırıldı.