Merkez Bankası faizi düşürdü, TL dibi gördü

Merkez Bankası "Para Politikası Kurulu" politika faizini 200 baz puan düşürme kararını açıklayınca, TL değer kaybını katladı ve dövizde yeni rekor kırıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Ekim 2021
  • 14:26

AKP şefi Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen Merkez Bankası, TL'deki değer kayıplarının bir kez daha tavan yaptığı bir dönemde politika faizini düşürme kararı aldı. Kararla birlikte dolar ve avronun TL karşılıkları rekor tazeledi.

Faiz indirimi sinyallerinin ardından gerçekleşen "sembolik" Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 18’den yüzde 16’ya indirilmesine karar vermiştir." denildi.

"Ticari krediler öngörülenin ötesinde daraldı"

Politika faizindeki 200 baz puanlık düşüşün gerekçesinde, Türkiye kapitalizminin çarklarının daralma noktasına geldiği itirafı yer aldı. Faiz düşürme kararı gerekçelendirilirken kullanılan "...Krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır" sözleri bunu gözler önüne serdi. Böylece, AKP şeflerinin "ekonomik büyüme" masallarının manipülasyondan öte bir anlam taşımadığını da ortaya koyan Merkez Bankası'nın açıklamasında şöyle denildi:

"Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve başta enerji olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir. Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için güçlendirilen makroihtiyati politika çerçevesinin olumlu etkileri gözlenmeye başlamıştır. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 16 olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, arz yönlü arızi unsurlardan kaynaklı olarak politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığı Kurul tarafından değerlendirilmiştir."

Kararın açıklanmasının ardından Türk lirasındaki değer kayıplarıyla birlikte dövizde tarihi rekorlar yenilendi. TL'nin son dönemdeki değer kayıplarıyla "tarihi" en yüksek seviyelerinde bulunan avro/TL ve dolar/TL çıkışını sürdürdü. Dolar/TL 9,5'e ulaşırken, avro/TL 11'i geçti. Bunun dışında, ülkenin risk primi olan CDS değeri 455'e çıktı ve son 6 ayın zirvesini gördü. Karar dünya basınında da yer bulurken Bloomberg başlığında, “Erdoğan’ın Merkez Bankası” tanımlaması kullanıldı.

İktisatçılar/yazarlar Merkez Bankası'nın kararına dair farklı yorumlar getirdi. Sosyal medyada yapılan paylaşımlardan bazıları şöyle: