Bugün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizinde değişiklik yapmadı.
Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, faiz kararı şöyle gerekçelendirildi:
“Talep ve maliyet unsurları, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümü üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri gözlenmeye başlamıştır. Enflasyon ve enflasyon beklentilerindeki yüksek seviyeler dikkate alınarak, Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut duruş sürdürülecektir. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir.”
Küresel ekonomideki gelişmelerin ve Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği açıklamada, geçen yıl salgınla birlikte yaşanan krizin ardından “toparlanma” olduğu üzerinde duruldu. Bununla birlikte küresel fiyatlarda artış yaşandığına değinilerek “Son dönemde emtia fiyatlarında yeniden artış gözlenirken, yükselen küresel enflasyon beklentilerinin uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri önemini korumaktadır” denildi.
Türkiye ekonomisine ilişkin kısıtlamalarla birlikte iç talebin “ivme kaybettiği”, hizmet sektörlerinde zayıf seyrin sürdüğü ifade edilirken “Salgının gidişatı ve aşılama sürecine bağlı olarak iktisadi faaliyet üzerinde her iki yönde riskler bulunmaktadır” denildi.
Yüksek enflasyon beklentileri nedeniyle faizlerin seviyesinin korunacağı belirtilen açıklamada, para politikasının önümüzdeki dönemde nasıl seyredeceğine dair şu ifadelere yer verildi:
“Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.”