"Covid-19 Hapishane İzleme Bülteni" yayınlandı

"Covid-19 Hapishane İzleme Bülteni”nde hapishanelerde salgına karşı önlem adı altında hak gasplarının devam ettiği vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Nisan 2020
  • 15:00

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), “Covid-19 Hapishane İzleme Haftalık Bülteni”nin ilkini hazırladı.

Alındığı söylenen önlemler yetersiz

Raporda, cezaevlerinde alınacak önlemler konusunda uluslararası kurumlarca yapılan; mahpusların sayısının azaltılması, mevcut özgürlüklerin kısıtlanmaması, siyasi mahpusların serbest bırakılması vurguları hatırlatılıyor. Bu uyarılara rağmen Türk sermaye devletinin aldığı kararlar şöyle eleştiriliyor: “Oysaki Adalet Bakanlığının açıkladığı önlemler mahpusların aileleriyle görüşme hakkını tamamen ortadan kaldırıyor ve avukat görüşmelerini kısıtlıyordu. Yine İnfaz Yasası’nda ‘kısmi af’ adı altında yapılan değişikliklerde siyasi mahpuslar kapsam dışı bırakılmıştı.”

Covid-19 hapishanelerde

Adalet Bakanlığı’nın 5 açık hapishanede toplam 17 mahpusunun Covid-19 testinin pozitif çıktığı, 3 mahpusun yaşamını yitirdiğini açıklaması hatırlatılarak, bunun dışında da mahpuslarda koronavirüse rastlandığına şöyle dikkat çekiliyor:

“Her ne kadar Bakanlık tarafından yapılan açıklamada salgının kapalı hapishanelerde görülmediği dile getirilmiş olsa da Bafra Hapishanesinde tutuklu bulunan M.Y.’nin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği açıklanmıştır. Aliağa Kadın Hapishanesinde 2 mahpusun karantina koğuşunda kaldığı, hapishaneye gelen doktorların ve bazı infaz koruma memurlarının Covid-19 testinin pozitif çıktığı öğrenilmiştir.”

Mahpusların sağlığa erişim haklarına dair ulusal ve uluslararası düzenlemelere yer verilen raporda, "bulaşıcı hastalıklar, hijyen, koğuş ve yataklar, beslenme" alt başlıklarıyla düzenlemeler hatırlatılarak, bu konuda yapılanların yetersizliği vurgulanıyor.

“Türkiye hapishanelerinde son durum” başlığı altında onlarca hapishaneden yansıyanların aktarıldığı raporda, hasta mahpuslar ve ölüm orucu eylemini sürdüren tutsaklar hakkında bilgi veriliyor. Dünya hapishanelerindeki durumun da kısaca verildiği raporda öneriler sıralanıyor.

Raporun tamamına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz...