Sağlıkta şiddete karşı 15 Mart’ta Ankara’da yapılacak Beyaz Miting iptal edildi. Sağlık emek, meslek örgütleri bugün düzenledikleri basın toplantısıyla, Sağlık Bakanlığı'nın Türkiye'de Koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edildiğini duyurmasının ardından önlem olarak mitingin iptal edildiğini açıkladı.
“Koronavirüse odaklandık”
Basın toplantısında açıklamayı TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de Covid-19 vakası tespit edildiğini duyurmasını hatırlatan Adıyaman “‘Şiddetsiz bir sağlık ortamında emeğimizin karşılığını alarak sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. Sağlıkta Şiddet Sona ersin!’ talebiyle 15 Mart Pazar günü Ankara Tandoğan’da yapmayı duyurduğumuz mitingimizi şimdilik iptal etme kararı almış bulunuyoruz” dedi. Koronavirüsün yaratacağı sorunlara odaklanıldığının altı çizilen açıklamada, “Bu ülkenin sağlık çalışanları olarak tüm konsantrasyonumuzu Koronavirüs’ün yaratacağı sağlık sorunlarının çözümüne odaklamanın sorumluluğuyla davranıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
“Kamusal sağlık anlayışı hakim kılınmalı”
Taleplerinin takipçisi olmayı sürdürecekleri belirtilen açıklamada, koronavirüs konusuyla ilgili devlet yetkililerine de çağrı yapıldı. “Kamusal sağlık” anlayışının hakim kılınması gerektiği vurgulandıktan sonra “Öncelikle halk sağlığına dair koruyucu önlem ve bilgilendirmelerin şeffaf, yaygın ve etkili olarak yapılmasının öneminin tekrar altını çizmek istiyoruz” denildi.
“Hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat”
Koronavirüs tedbirleriyle ilgili şu hatırlatmalarda bulunuldu:
“Hastanelerde ve Aile Sağlık Merkezleri'nde (ASM) çalışan ve eğitim alan tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde kişisel koruyucu malzeme dağıtılması önceliklidir ve bu konuda herhangi bir güven bunalımı yaratılmamalıdır.
Önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi, paniği gerektirecek herhangi durum yoktur ancak sağlık otoritesinin dünyadaki deneyimlerden de yararlanarak bütün önlemleri alması ve halkın hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat etmesi gereklidir.
Koronavirüs enfeksiyonu tanısı konan hastaların ve virüs ile temas etmiş olabileceği düşünülen insanların karantina vb. süreçlerinde etik ilkelerin dikkate alınması ve herhangi bir ayrımcı uygulama yapılması engellenmelidir. Aynı etik tutum Koronavirüs tanısı konmuş ya da şüpheli hastalarla temas eden ve edecek olan sağlık çalışanlarına yönelik tutumlarda da gösterilmelidir.”
Basın toplantısına katılan sağlık emek ve meslek örgütleri şöyle:
Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), Türk Hemşireler Derneği (THD), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (Tüm Rad-Der), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Ankara Veteriner Hekimler Odası (AVHO), Veteriner Hekimler Derneği (VHD).